ANNONS
Jonas Björkman, VD Tessin.

Tvåsiffrig ränta – Så investerar du enkelt i fastighetsbranschen

För att investera i fastigheter har det tidigare krävts ett stort bankkonto och tillgång till slutna nätverk. Men med crowdfundingplattformen Tessin är det möjligt för privata investerare att låna ut kapital till fastighetsutvecklare mot en god avkastning. Via plattformen kan du undvika börsens svängningar men ändå få en årlig avkastning runt 9-13 procent - här berättar företagets VD Jonas Björkman mer.

Tessins VD Jonas Björkman har alltid varit intresserad av fastighetsinvesteringar, men liksom många andra privata sparare har han känt sig utestängd från marknaden.

Idén med Tessin blev därför att ge privata sparare chansen att investera i fastighetsprojekt – utan mellanhänder och avgifter. Sedan starten 2014 har Tessin rest 1,3 miljarder i kapital fördelat på över 100 projekt.

Ökat kapitalbehov ger god avkastning

Behovet av alternativa finansieringskällor ökade markant i samband med att Basel III-reglerna infördes. Regleringarna i kombination med dagens marknadsläge har gjort att belåningskraven för byggprojekt har skärpts från omkring 80 procent till cirka 50 procent lånat kapital. Detta innebär att dagens fastighetsutvecklare måste ha mer eget kapital än tidigare för att få låna av banken.

Tessin

Tessin är Nordens största investeringsplattform för fastigheter med 44 000 registrerade medlemmar. Företaget tar avstamp i att det finns många potentiella lukrativa fastighetsprojekt som inte genomförs eftersom det saknas finansiering. Samtidigt finns det gott om kapital som investerare vill placera till rimliga avkastningsnivåer. Sedan starten har Tessin rest över en miljard i kapital fördelat på fler än 100 fastighetsprojekt.

Skapa ett konto på Tessin här!

I många fall är tillskottet från Tessins medlemmar avgörande för projektets genomförande, vilket medför att fastighetsutvecklarna är beredda att betala en god ränta på investeringen. Det förklarar varför den årliga avkastningen på Tessins projekt återfinns i ett förhållandevis högt spann på mellan 9 och 13 procent.

Se alla aktuella projekt här!

Från hyresbostäder till lekland och vindtunnlar

Tillsammans har Tessins medlemmar finansierat villor, lägenheter, industrihallar, lekland, samhällsfastigheter och vindtunnlar.

"Vår finansieringsform passar inte bara små- och medelstora fastighetsutvecklare, utan har även visat sig vara ett bra alternativ för större etablerade bolag att kunna accelerera byggtakten", berättar Jonas Björkman.

Att kunna erbjuda en stor bredd på fastighetsrelaterade investeringar är ett uttalat mål med sajten. Spararna ska själv kunna välja avkastning, risknivå och investeringshorisont. För att kunna investera i projekt via Tessin krävs en minimiinvestering på mellan 10 000 och 50 000 kronor. Samtliga lån som förmedlas på plattformen är säkerställda, ofta med pant och borgen.

"Vi tackar nej till projekt som inte uppfyller våra krav. Samtidigt vill vi vara tydliga med att det inte finns helt riskfria investeringar som ger god avkastning", säger Jonas Björkman.

Oväntat snabb tillväxt

Gensvaret har varit näst intill oväntat stort och Tessin har idag 44 000 medlemmar som tillsammans investerat miljardbelopp i fastighetsbranschen. Detta gör Tessin till Nordens största plattform för fastighetsinvesteringar.

"Under senaste året har vi bockat av flera avgörande milstolpar, bland annat passerade vi miljarden i förmedlat kapital. Under 2019 har fokus legat på vår expansion till Finland, och i slutet av mars lanserades vårt första finska projektet på plattformen! Vi har höga mål men med tanke på vår nuvarande takt känns den ambitionsnivån mer än realistisk", säger Jonas Björkman.

Skapa ett konto på Tessin.com och ta del av nya investeringsmöjligheter varje vecka. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.