Fotograf: Wikimedia Commons

Labbodlat kött är stekhett bland investerare trots höga risker – vi åkte till Silicon Valley för att ta reda på varför

Intresset för labbodlat kött har exploderat hos investerare. Utvecklingen är fortfarande i ett tidigt stadium med stora utmaningar och höga risker.

På en skräpig bakgata mitt i centrala San Francisco ligger Indiebio. Ovanför receptionen hänger en skylt med texten "Revolution Workspace" och innanför dörrarna kokar det av aktivitet. Indiebio vill vara världens ledande life science acceleratorlabb och här ryms femton handplockade startupbolag som vardera fått 250 000 dollar och fyra månader på sig att utveckla sina affärsidéer.

Ett av de mest uppmärksammade bolagen är Memphis Meats och när jag söker dem för en intervju meddelar vd:n att de tyvärr tvingats ta en "media timeout" på grund av allt intresse.

För ungefär ett år sedan gick superentreprenörerna Bill Gates och Richard Branson in som investerare och orsaken till hajpen är att Memphis Meats befinner sig mitt i epicentrum av en de allra hetaste framtidsbranscherna just nu: labbodlat kött. Hos Indiebio finns också flera liknande bolag som Clara Foods, som utvecklar ägg som inte kläcks av höns, och Geltor som bland annat utvecklar gelatin som inte kommer från djur.

44 000 KR/KG

Redan år 2013 presenterades världens första hamburgare gjord på labbodlat kött. Men så kostade det också 2,9 miljoner kronor att framställa - en burgare. I dag kostar 500 gram labbodlat kött från Memphis Meats ungefär 22 000 kronor.

Memphis Meats affärsidé är att odla kött i laboratorium, så kallat "clean meat". San Francisco har blivit en av världens främsta hubbar för företag inom labbodlat kött och globalt finns i dag ett tjugotal bolag inom området. Och förväntningarna bakom hajpen är stora.

"Riskerna är höga, men om det lyckas finns potentialen att helt ersätta kött. Och därigenom potentialen att i grunden förändra en hel industri", säger Alex Kopelyan, partner vid Indiebio.

Läs även: Kändisarnas blödande veganburgare Beyond Meat till börsen

Carl Fritjofsson arbetar på riskkapitalbolaget Creandums kontor i San Francisco. Ännu har de inte investerat i något bolag som utvecklar labbkött, men han anser att det är ett av de mest lockande framtida investeringsområdena.

"Det kommer helt enkelt inte att vara möjligt med dagens traditionella metoder att föda upp allt kött som behövs, vi måste hitta alternativ."

Men vägen till marknaden är fortfarande relativt lång. Om tre till fem år år kanske det börjar dyka upp labbodlat kött på finare och dyrare restauranger, spår han. Vägen till massmarknad tar nog närmare tio år.

Att odla kött i labb är en process som i grunden är rätt enkel att förklara. En cell från ett levande djur förökar sig i form av näringslösning. I praktiken är det inte lika enkelt att genomföra.

"Det finns en massa utmaningar, bland annat att kunna framställa kött i en större skala. Och så handlar det också om att skapa en acceptans från konsumenter och att lagstiftningar och regleringar inom området hänger med", berättar Brian Frank, grundare av FTW Ventures i San Francisco som gjort en rad tidiga investeringar.

Men om man lyckas är fördelarna otaliga. Djur behöver inte längre beta och producera växthusgaser, det behövs ingen antibiotika och det underlättar möjligheterna för en mer lokal och småskalig produktion.

Läs även: Superstjärnorna banar väg för heta vegantrenden – plötsligt är det mainstream att skippa kött

San Francisco-bolagen som odlar kött:

Memphis Meats
Utvecklar labbodlat kött och med bland annat Bill Gates och Richard Branson som investerare har de fått mycket uppmärksamhet. Som minoritetsägare i bolaget finns också Tyson, USA:s största köttproducent som säger att investeringen visar att de är beredda att "medverka i disruptionen av sig själva".

Clara Foods
Utvecklar animaliskt protein som inte kommer från djur. Bland annat gör de ägg som inte kläcks av höns utan skapas genom en process av jäst och socker.

Finless Foods
Det går förstås lika bra att framställa fiskkött på laboratorium. Finless Foods allra första produkt är en blåfenad tonfisk, en art som i dag hotas av utfiskning i haven.

Geltor
Framställer kollagen, ett fiberprotein som bland annat finns rikligt i människans hud. Bolaget producerar kollagen för kosmetikaindustrin, men utvecklar även ett icke-animaliskt gelatin för matindustrin.

New Age Meats
Framställer labbodlat kött precis som bland annat Memphis Meats. De har specialiserat sig på fläsk och deras första produkt är en korv gjord på celler från gris.

Impossible Foods
Hoppas kunna bli först med en labbodlad biff - alltså helt kött, inte malet - baserad på potatis och veteprotein.

Tips på mer läsning: Missa inte Veckans Affärers stora veganspecial på vår premiumsajt VA Insights:

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST