Fotograf: Orkla

Han gjorde legendariska Grumme-reklamen: ”Flickan hade ett budskap man inte funderat så mycket över på den tiden”

”Ren tvätt, ren natur. Det tycker jag verkar bra för framtiden.” Reklamfilmen för Grumme tvättsåpa från 90-talet har etsat sig fast i den svenska folksjälen. Copywritern bakom filmen, Larz G Lundgren, spårar flera orsaker till att reklamen blev legendarisk och som företag kan ha nytta av än idag.

”Det var något överraskande med en ung flicka som stod ensam på en ö ute i skärgården och pratade om tvättmedel. Och eftersom flickan tycktes veta mer om ämnet än vuxna lyssnar man.”

Det säger mannen bakom den legendariska copytexten, Larz G Lundgren.

När jag påpekar att flickan på ön har stora likheter med hur 16-åriga Greta Thunberg med sitt budskap om att värna om framtiden har fått hundratusentals skolungdomar i världen att gå ut i gemensam strejk för klimatet håller han med.

”Flickan på ön vänder sig direkt till tittaren med ett budskap som man på den tiden inte hade funderat så mycket över. På samma sätt pratar Greta Thunberg om miljön och man lyssnar inte bara på henne för att hon är oskuldsfull, utan också för att hon precis som i Grummereklamen vet saker som vuxna inte vet.”

Utifrån det resonemanget tror Larz G Lundgren att många av dagens företag skulle kunna bli bättre på att nå ut med miljöbudskap om man lät kommunikationen kring det landa i skärningspunkten mellan vårt dåliga samvete och – nära besläktat – att värna om framtiden.

Att Grumme-reklamen har blivit legendarisk råder inga tvivel om.

Ett bevis är att Netonnet så sent som 2017 gjorde sin egen variant där en ung flicka jämför köp av surfplattor och där det vid själva utflygningen med kameran visar sig att hennes lilla hus står på taket till en av elektronikkedjans lagerbutiker.

”Det kändes smickrande att se den reklamen på tv.”

Dessutom rapporterade Aftonbladet 2011 om att Grumme-ön hade sålts för en massa miljoner kronor.

Hur kom du på den legendariska reklamtexten?

”Jag ville hitta något som sammanfattade produktens egenskaper, men ändå tog för sig på ett seriöst sätt.”

Vägen till reklambranschen och Arbmans började med att Larz G Lundgren följde med till pappas jobb som chef för en reklamavdelning vid en grossistfirma.

”Först tyckte jag att det verkade roligt att vara reklamtecknare, men insåg snart att det är ännu roligare att skriva och att det dessutom är svårt att hitta folk som är duktiga på det. Det fick mig att överge ritpennan för skrivmaskinen.”

Då han deltog i en golftävling för reklambyråer utan att ens kunna spela visade det sig vara ett så smart drag att han fick in en fot hos Arbmans.

Efter bland annat uppdrag för Margarinbolaget med varumärken som Flora och Nytta - landade den nya Mölnlyckeprodukten Grumme Tvättsåpa på hans bord.

Förutom att diskussionerna med Mölnlycke tidigt kom att handla om miljön banade medias rapportering om att vissa tvättmedel smutsar ned naturen väg för reklamen.

”När konsumenter handlade tvättmedel på den tiden brydde man sig inte så mycket om vilket varumärken man köpte, utan tog för givet att varumärkena i butiken är godkända av svenska myndigheter. Genom att hitta sätt att sticka ut ville vi förändra den synen.”

Det var produktionsbolaget som till slut fann den idylliska ön vid Nämndöfjärden utanför Ingarö i Stockholms skärgård och hyrde in helikoptern.

”Det var en stor helikopter och nackdelen var att vi i stället för att kunna börja med en närbild när flickan håller produkten i sina händer fick korta ned scenen och gå direkt till utflygningen. Men det blev bra ändå och vi väckte mycket uppmärksamhet med det här om att ’det tycker jag verkar bra för framtiden.’”

Copywritern Larz G Lundgren och AD:n Kurt Lundqvist fick nöja sig med diplom från Guldägget – det vill säga tredje pris.

”Grumme-reklamen var långt före sin tid och Arbmans kunder var vana vid att det regnade priser. Men byrån såg ändå ett diplom som en helt godtagbar prestation.”


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

MEST LÄST PÅ VA.SE

Senaste dygnet I veckan
  1. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  2. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  3. Vikande konjunktur och låga räntor får bostadsmarknaden att ljusna
  4. Wikipedia kompletterar svensk historia – för att göra den mer jämställd
  5. Harvardforskarna: Kvinnliga chefer presterar bättre än manliga
  1. Oroväckande tecken: Danmarks tredje största bank betalar för att folk ska ta bolån
  2. Viktigaste faktorn till en framgångsrik start-up – enligt stjärnentreprenören som sålde sin app för 816 miljoner
  3. Stressdoktorns recept: Så kan du vaccinera dig mot stress i höst
  4. PR-veteranen som upptäckte Greta Thunberg – och anklagades för att utnyttja hennes framgång
  5. Analytikern: Butiksdöden är inte e-handelns fel

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.