ANNONS

Heta trenden: Därför investeras miljarder i faktorfonder

Faktorfonder är en av de mest omtalade förvaltningsformerna just nu och finansanalytiker och experter talar om en global trend. Siffror från brittiska affärsmediet Financial Times visar exempelvis att det under de senaste fem åren har investerats 1 000 miljarder dollar i faktorfonder globalt, med en årlig tillväxt på 25 procent.

"Skiftet syns både hos institutionella investerare och bland privatpersoner", säger Atle Christiansen, vd och medgrundare av norska faktorfonden Harvest som lanserades i Sverige i januari.

Vad är det då som gör att faktorfonder ökar i popularitet? Högre förväntad avkastning, lägre risk och lägre kostnader är tre tydliga anledningar, enligt Harvest grundare.

Bli kund och kom igång direkt!

Harvest

Här är de fem faktorerna som påverkar investeringsbesluten i Harvest:

Värde. Aktier som har lågt marknadsvärde i förhållande till resultat, intäkter, kassaflöde och bokfört kapital har i genomsnitt en bättre avkastning än ”dyra” aktier.

Momentum. Aktier som haft en god avkastning under en given tidsperiod.

Låg volatilitet. Mindre riskabla aktier ger paradoxalt nog bättre avkastning över tid än riskabla aktier.

Småföretag. Småföretag visar sig ge högre avkastning än storföretag.

Kvalitet. Harvest letar efter företag med hög avkastning på eget kapital och en hög andel kontanter i företagets intäkter.

"Mer precis värdering"

I Harvest baseras investeringsbeslut på strukturella modeller och Nobelprisvinnande forskning. Med algoritmer värderar datorer vilka egenskaper hos en aktie - eller faktorer - som ger högsta förväntade avkastning över tid.

"Baserat på dessa faktorer gör vi löpande analyser av företag. Det gör att vi kan ge en mer precis värdering än en mänsklig förvaltare", säger Atle Christiansen, vd och medgrundare.

Med Harvest är det nu möjligt för svenska privatkunder att investera i en global faktorfond.

Vill du veta mer? Prenumerera på Harvest nyhetsbrev här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bl.a. bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens riskprofil och förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ som ett resultat av kursfall. Information om kostnader och ytterligare upplysningar finns i fondens nyckelinformation och prospect.

 


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.