Därför klättrar H&M-aktien när börsen faller

Stockholmsbörsen backar idag - här är de häftigaste kursrörelserna.

Stockholmsbörsen inledde torsdagen lägre efter tre uppgångsdagar i rad. Svaga tyska industriordersiffror satte press på börserna i hela regionen, samtidigt som turerna kring brexit fortsatt skapat oro.

En rad rekommendationsförändringar för storbolagen har fått genomslag i aktiekurserna.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 12.30 ned 0,5 procent till 1.615. Aktier för 5,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Den senaste veckans lyft för cykliska bolag verkar ha dämpats efter starka kinesiska och amerikanska makrodata och förhoppningar om att länderna närmar sig ett handelsavtal. På torsdagen gick konjunkturkänsliga företag svagt.

Atlas Copco handlades ned 1,4 procent. Bank of America Merrill Lynch har sänkt sin rekommendation underperform. Banken befarar att pressen från en nedåtgående halvledarindustri på vakuumdivisionen inte är över och att detta kan ge marginalpress i det första kvartalet, mer än vad de flesta analytiker tror.

Lika mycket backade kullagerföretaget SKF efter en sänkt rekommendation, till behåll, från Deutsche Bank. SKF har stigit nästan 30 procent sedan årsskiftet.

Tele2 fanns i botten av listan, med en nedgång på 1,9 procent. Avskild utdelning på 10 kronor bidrog till att Volvo tappade 11:45 kronor. Aktien var högt omsatt. Det var även Swedbank, som steg 0,7 procent och Nordea, som steg 1,8 procent mot strömmen.

Högst omsatt var dock H&M, med en uppgång på 2,6 procent. SEB utmärkte sig på köpsidan i aktien. Kepler Cheuvreux höjde riktkursen från 140 kronor till 160 kronor under förmiddagen. Aktien handlades kring 163 kronor.

Elos Medtech steg 5,5 procent efter att det blivit känt att hälsobolagsinvesteraren Bengt Julander ökat till 6,2 procent av kapitalet.

Loomis lyfte 1,8 procent efter beskedet om förvärv av PCF, som främst bedriver inhemsk värdehanteringsverksamhet i Frankrike. Bolaget har 630 anställda och nettointäkter på 39 miljoner euro.

Industrikoncernen Teqnion steg över 40 procent till 38:90 kronor i handelspremiären på Nasdaq First North. Inför listningen gjorde Teqnion en nyemission på 80 miljoner kronor som tecknades till 515 procent. Teckningskursen på 26 kronor per aktie värderade företaget till 340 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Kredithanteringsföretaget Intrum sjönk 3,4 procent efter sänkt rekommendation från SEB Equities till behåll.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Systemair, Green Landscaping och Attendo. Den förstnämnda aktien steg drygt 4 procent, Green Landscaping var upp 1,3 procent medan Attendo backade 1,6 procent, också tyngd av en sänkt rekommendation från Danske Bank.

Valberedningen i ögonstyrningsbolaget Tobii föreslår att Fingerprint Cards tidigare vd Jörgen Lantto samt Mårten Skogö tar plats i styrelsen. Tobii-aktien steg 5,1 procent.

SBB har slutfört den riktade nyemission som bolaget aviserade efter Stockholmsbörsens stängning på onsdagen. Fastighetsföretaget utökade erbjudandestorleken med 30 procent med anledning av "mycket stark efterfrågan". Företaget tillförs runt 600 miljoner kronor. Teckningskursen på 31 kronor innebär en rabatt på 0,3 procent. Aktien sjönk till just 31 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.