Fotograf: Pexels

6 pinfärska köptips för börsen – och 5 aktier att rensa ut ur portföljen

Systemair, Husqvarna och Attendo är några av bolagen som pekas ut som klipp på börsen. Här är dagens samlade aktierekar.

Köp:

Affärsvärlden rekommenderar köp av Systemair, Attendo och Green Landscaping i sitt senaste nummer som publicerades på onsdagskvällen. Även för Helsingforsnoterade Detection Technology ges ett köpråd.

Affärsvärlden räknar med att Attendo kan ha en tillväxt runt 7 procent de kommande åren. Förutsatt att vinstmarginalen börjar vända uppåt igen 2020 handlas aktien då på p/e 13, vilket för ett konjunkturokänsligt bolag med stark marknadsposition och goda långsiktiga tillväxtmöjligheter är attraktivt, menar tidningen.

Att Attendo måste plöja ner 200 miljoner kronor i Finland för att säkra kvalitetsnivån på verksamheten väcker frågor om bolagets styrning. Men trots detta frågetecken har kursfallet i Attendo skapat ett köptillfälle, resonerar Affärsvärlden.

Systemair fortsätter att leverera stabil tillväxt, men lönsamheten har utvecklats åt fel håll på senare år. Lönsamhetsproblemen har dock gjort att premievärderingen nu är som bortblåst, varpå bolaget inte behöver leverera mycket alls för att försvara nuvarande värdering, menar Affärsvärlden och ger rådet köp.

”Och lyckas ledningen få ordning på skutan så finns plötsligt uppsida på alla fronter: tillväxt, lönsamhet och multipel”, heter det i analysen.

Green Landscaping beskrivs som en snabbväxande förvärvsmaskin med en tydlig idé: konsolidera den fragmenterade marknaden för skötsel av utemiljöer. Enligt Affärsvärlden värderas Green Landscapings tillväxt lågt och marknaden verkar knappt ha tagit notis om de nya förvärven, som gör att bolaget redan nu närmar sig 2 miljarder i omsättning för 2019.

Utan att räkna med ytterligare förvärv hamnar p/e-talet på 12,9 för 2020 och rådet blir köp.

Danske Bank Markets startar bevakning av Alimak med rekommendationen köp och riktkursen 180 kronor. Det skriver Bloomberg First Word.

Berenberg inleder bevakning av Husqvarna och sätter rekommendationen till köp. Det rapporterar Reuters. Berenbergs riktkurs ligger på 105 kronor.

Behåll eller neutral:

Bank of America Merrill Lynch sänker sin rekommendation för Electrolux till neutral från köp. Det framgår av Bloomberg.

Danske Bank Markets sänker sin rekommendation för Attendo till behåll från köp. Riktkursen sänks till 49 från 80 kronor. Det framgår av Bloomberg.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Klövern till behåll från köp. Det framgår av Bloomberg.

Deutsche Bank sänker sin rekommendation för SKF till behåll från köp. Riktkursen ligger kvar på 175 kronor. Det framgår av en analys.

Credit Suisse återupptar bevakningen av Tele2 med rekommendationen neutral och riktkursen 119 kronor. Det rapporterar Reuters.

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för H&M till 160 kronor från 140 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Det framgår av Bloomberg.

Sälj eller underperform:

Bank of America Merrill Lynch sänker sin rekommendation för Atlas Copco till underperform från neutral, och upprepar riktkursen 230 kr. Det framgår av Bloomberg. Motiveringen lyder att det finns få katalysatorer för Atlas Copco-aktien efter den senaste tidens uppgång på börsen.

Bank of America Merrill Lynch spår även marginalpress för bolagets affärsområde Vakuumteknik, vilket utgör en risk mot konsensusestimaten för första kvartalet. Vidare konstaterar banken att affärsområdena Kompressorteknik och Industriteknik har en svagare efterfrågan i första kvartalet.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Wihlborgs till sälj från behåll. Riktkursen är 119 kronor. Det framgår av ett marknadsbrev.

Barclays Capital sänker riktkursen för Enquest till 1:34 kronor från 2:08 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas. Det framgår av Bloomberg.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Sagax till sälj från behåll. Riktkursen är 160 kronor. Det framgår av Bloomberg.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för Castellum till sälj från behåll. Riktkursen är 175 kronor. Det framgår av Bloomberg.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST