Fotograf: Flickr

Stark börsöppning i Stockholm – det här behöver du ha koll på idag

Swedbank hotas av sänkta kreditbetyg och lyxbyggaren Oscar Properties fortsätter rasa. Trots det är trenden tydligt uppåt när onsdagshandeln inleds på Stockholmsbörsen.

Stockholmsbörsen inleder onsdagens handel med en uppgång på 0,9 procent för OMXS30. Swedbank hotas av sänkta kreditbetyg, byggkonjunkturen i Sverige bromsar in och orderingången på lastbilar i USA minskade i mars.

Börserna i USA utvecklades i olika riktningar på tisdagen där Dow Jones stängde ned medan S&P 500 var oförändrad och Nasdaq steg något.

Läs mer: Facebook fick rejäl fart på börsen efter haussig analys

I Asien har börserna överlag utvecklats positivt på morgonen. Detta mot bakgrund av förhoppningar om att Kina och USA närmar sig ett handelsavtal inför att parterna återupptar samtal senare på onsdagen, samt tecken på stabilisering i Kinas ekonomi där tjänste-PMI steg till 54,4 i mars jämfört med 51,1 i februari.

Oscar Properties rasade på börsen igår efter krisåtgärder, som omfattar inställd utdelning. I dag fortsätter kursresan nedåt med 13 procent för preferensaktien och 8 procent för huvudaktien.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch meddelade på på onsdagen att de står fast vid det långfristiga kreditbetyget AA- för Swedbank men har satt det under bevakning för en möjlig nedgradering från tidigare stabila utsikter. Detta mot bakgrund av anklagelserna om bankens inblandning i penningtvätt i Baltikum och de möjliga konsekvenserna av detta.

Även Standard & Poors och Moody's har tidigare sänkt utsikterna för sina kreditbetyg för banken.

Läs mer: Även Moody's och Fitch varnar för sänkning av Swedbanks kreditbetyg

Swedbank-aktien handlas upp 2 procent efter några minuters handel.

Enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturprognos är den svenska byggkonjunkturen under nedkylning. Fallande bostadsbyggande väntas dra ned de totala bygginvesteringarna både 2019 och 2020. Fortsatt ökade investeringar i anläggningar och lokaler utgör dock en viss motvikt.

På onsdagen meddelade byggkoncernen Skanska att bolaget har tecknat avtal värt 770 miljoner kronor med Vasakronan om nyproduktion av två kontorsbyggnader samt renovering av ett hus i centrala Sundbyberg. Skanska-aktien avancerar cirka 2 procent i öppningshandeln.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika uppvisade en "måttlig nedgång" om 6,7 procent från februari enligt ACT Research. I förhållande till mars 2018 är nedgången dock 66 procent. Volvo, som håller stämma på onsdagen, räknar med en oförändrad marknad för tunga fordon i Nordamerika helåret 2019, enligt tidigare bedömningar.

På rekommendationsfronten har ABG Sundal Collier sänkt riktkursen för Attendo till 43 kronor från 52 kronor. Rekommendationen sälj upprepas.

Attendo-aktien stängde på 46:90 kronor på tisdagen och den har backat med drygt 40 procent sedan årsskiftet, främst på grund av bolagets problem i Finland och efterföljande finansiella konsekvenser.

På onsdagens makroagenda:

* Under förmiddagen kommer tjänste-PMI Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och EMU.ri kl 10.00

* EMU: detaljhandel februari kl 11.00

* USA: ADP privat sysselsättning mars kl 14.15

* USA: Markit tjänste-PMI (def) mars kl 15.45

* USA: ISM tjänste-PMI mars kl 16.00

* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST