Fotograf: TT

Nya hotet mot Swedbank: Riskerar sänkt kreditbetyg

Kreditvärderingsjätten Standard & Poors öppnar för att sänka bankens kreditbetyg efter härvan med misstänkt penningtvätt.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors kan komma att sänka Swedbanks kreditbetyg AA- mot bakgrund av penningtvättsmisstankarna. S&P har satt betyget under så kallad kreditbevakning (credit watch) med negativa implikationer, från att tidigare ha haft stabila utsikter för kreditbetyget.

Det framgår av ett pressmeddelande.

S&P anser att penningtvättsutredningen skadar Swedbanks rykte och kan leda till oro bland bankens investerarbas. Pågående utredningar kan också avslöja allvarliga brister i Swedbanks egen översyn och bolagsstyrning.

"Kreditbevakningen med negativa implikationer återspeglar att vi kan komma att sänka våra kreditbetyg på Swedbank under kommande tre månader om inte ledningen vidtar beslutsamma åtgärder för att stabilisera bankens verksamhet och stärka marknadsförtroendet i dess bolagsstyrning", heter det.

Läs även: Birgitte Bonnesen får sparken

S&P kan också komma att sänka betygen ifall nuvarande utredningar identifierar allvarliga svagheter i Swedbanks bolagsstyrning eller om Swedbank inte adresserar brister i riskhanteringen. Vidare kan kreditbetyget påverkas om penningtvättsanklagelserna leder till betydande böter och straffavgifter.

Däremot kan S&P komma att bekräfta nuvarande kreditbetyg om Swedbank kan återställa förtroendet i ledningen och i bolagsstyrningen samt om effekterna av utredningarna på Swedbanks kreditvärdighet anses vara hanterbara, skriver S&P.

Läs även: Senaste härvan en av många skandaler i Swedbanks historia


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST