Fotograf: Therese Jansson/TT

Proffsen: Köpläge i en av börsens främsta högutdelare – och 2 andra aktier

Här är bolagen du uppmanas köpa och sälja inför nya börsveckan.

DI: Hög direktavkastning lockar i Resurs

Nischbanken Resurs är veckans aktie i Dagens industri som lockas av den höga direktavkastningen medan man anser oron om lägre tillväxt vara överdriven.

"Vi tror att utlåningen fortsätter att växa de närmaste åren. Allt färre kan höja bolånen för att finansiera dyrare inköp, vilket ökar efterfrågan på andra lån. Vi tror också att Resurs håller kreditförlusterna inom det historiska spannet", skriver Di.

Enligt tidningen är den höga direktavkastningen på 6,5 procent tillräckligt för att köpa aktien om vinsttillväxten skulle utebli.

Affärstidningen bedömer att Resurs kan nå 65 kronor kronor per aktie om man fortsätter att leverera. Det ger en uppsida på nästan 13 procent mot fredagens stängningskurs.

Börsveckan: 2 aktier att köpa – och 2 att dumpa

Börsveckan rekommenderar köp av Fortnox och HMS Networks i den senaste utgåvan. Tidningen ger rådet avvakta för IAR Systems och Electrolux samt lämnar säljråd för Briox och Lyko.

Mjukvarubolaget Fortnox är ett tillväxtbolag och har en mastig värdering men utsikterna ser å andra sidan väldig goda ut. Börsveckan instämmer i att värderingen är skyhög, men anser att utsikterna är så goda att aktien passar för en långsiktig investerare och ger köpråd.

Briox, en avknoppning från Fortnox, skulle erövra marknader utanför Sverige med Fortnox plattform. Satsningen har hittills tyvärr visat sig misslyckad och tidningen bedömer att väldigt lite talar för en vändning framgent. Värderingen är hög och bolaget kan på sikt behöva ta in nytt kapital, bedömer Börsveckan och ger säljråd.

IAR Systems förvärvade för ett år sedan det amerikanska bolaget Secure Thingz. Förvärvet tillförde den viktiga pusselbiten säkerhet och kan även ge en liten men välbehövlig skjuts till försäljningstillväxten som är bra men svajar i USA. Tidningen bedömer sammantaget att värderingen är aningen för hög för ett köpråd och väljer att avvakta.

Automationsbolaget HMS Networks har uppvisat fenomenal tillväxt den senaste åren och det mesta talar även de kommande åren blir bra. Marknadstillväxten är hög och den goda orderingången ett ett kvitto på att bolaget hänger med. Börsveckan ger trots en hög värdering köpråd.

Skönhetsbolaget Lyko får kämpa med konkurrens från e-handelsaktörer och desperata butikskedjor som ser sig tvungna att ha fler realisationer samtidigt som konjunkturen försämras. Tidningen ger säljråd för aktien.

Vitvarubolaget Electrolux tyngs av en vikande bostadsmarknad i USA tillsammans med en allmän avmattning av konjunkturen. Bolaget har även aviserat en avknoppning nästa år av sina höglönsamma professionella produkter. Börsveckan väljer att avvakta med aktien.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST