Fotograf: Pexels

Bra drag på börsen – First North-bolaget tar täten med kursrally på över 20%

Stockholmsbörsen inleder det nya kvartalet med ett lyft på över procenten i måndagens förmiddagshandel.

Rivstarten kom dock av sig något strax innan lunch. Vid 11.50-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 0,7 procent till nivån 1.565. Aktier för 6 miljarder kronor hade då bytt ägare. På kontinenten handlades börserna i stort sett i linje med Stockholm. Tyska Dax-index var dock starkare, upp 1,2 procent.

I storbolagsindex toppskikt återfanns verkstads- och fordonsaktier som SSAB, Boliden, SKF, Volvo och Autoliv, samtliga mer än 2 procent upp.

Astra Zeneca-aktien, som tappade mark i fredags efter aviserad storaffär i Japan med tillhörande nyemission, vände upp med 2,4 procent. Priset i den placering av aktier som Astra Zeneca genomförde i fredags landade på 6.050 pence per aktie, framgick på måndagsmorgonen. Aktien stängde på 6.135 pence i fredags i London.

H&M, som i fredags steg nästan 10 procent på en kvartalsrapport som överträffade förväntningarna, rekylerade ned med 1,4 procent.

Den sargade Swedbanks-aktien steg 1,6 procent. Ekobrottsmyndigheten (EBM) meddelade under förmiddagen att någon förundersökning gällande anmälan från finansmannen Bill Browders Hermitage Capital rörande penningtvätt inte kommer att bli av. De eventuella brotten, som redogjordes av uppgiftslämnaren i mars, är preskriberade, skrev EBM.

Även SEB och Nordea låg på plus.

Nischbanken Resurs, som fick köpråd av Dagens Industri, klättrade 2,4 procent till 59 kronor. Handelsbanken har inlett bevakning av Nent, med köprekommendation och riktkurs 250 kronor. Aktien steg 5,5 procent.

Medicinteknikbolaget Immunovia ges rekommendationen outperform i en uppdragsanalys av Vator Securities. Analysen ger en skälig värdering för 2019 i intervallet 220-240 kronor. Aktien steg 4,5 procent till 182:80.

Börsveckan gav rådet köp på HMS Networks och Fortnox och aktierna var upp 4,3 respektive 2,8 procent. Briox, som Börsveckan tycker ska säljas, föll 16 procent och Lyko, som fick samma rekommendation, sjönk 4 procent.

Läs mer: Proffsen: Köpläge i en av börsens främsta högutdelare – och 2 andra aktier

Kindred gick upp 3,3 procent med Nordea som stor nettoköpare. Banken har tagit in aktien i ett par av sina modellportföljer, erfar Direkt.

Storytel och Synthetic MR är ett par av de aktier som Pareto tar in i sin aprilportfölj, enligt ett marknadsbrev. Storytel var upp 4 procent och Synthetic MR 6 procent. Stillfront och Green Landscaping, bland de aktier som Pareto, tappade i stället 0,7 respektive 3 procent.

First North-bolaget Pharmacolog har fått order på fem Druglog-enheter från en amerikansk sjukhuskedja, något som bolaget betecknar som ett enormt genombrott. Aktien steg 29 procent till 6:30 kronor.

Oljebolaget Lundin Petroleum handlas från måndagen utan rätt till kvartalsutdelningen om 3:43 kronor. Aktien noterades strax över oförändrad nivå. På oljemarknaden har priserna stigit runt 1 procent på måndagsförmiddagen. Inom oljesektorn steg också Enquest med 3,5 procent.

Moment Group, som under morgonen föreslog företrädesemission om cirka 55 miljoner kronor, rasade 21 procent.

Orexo fortsatte 5 procent ned efter ett uppmärksammat domstolsavgörande i USA på fredagen. Detta trots att vd i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt gått ut med att beslutet endast gällde skadestånd från konkurrenten Teva och inte patent för produkten Zubsolv.

På måndagens statistikagenda finns en rad inköpschefsindex. ISM:s industri-PMI för USA i eftermiddag väntas ligga kvar kring samma nivå som i februari. Från USA väntas också detaljhandelssiffror och i euroområdet preliminärt KPI.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST