Fotograf: Anders Wiklund / TT, Erik Simander / TT

Småsparare fortsätter storköpa Swedbank mitt i kurskaoset: ”Mycket våghalsig strategi”

Risken i aktien har höjts avsevärt – men småspararna fortsätter shoppa loss.

Småspararna fortsätter att handla Swedbank-aktier – mitt i den stormande penningtvätthärvan. Det visar statistik från både Avanza och Nordnet, där Swedbank i mars var den klart mest köpa aktien.

Läs mer: Birgitte Bonnesen får sparken

”Köpen i Swedbank är tre gånger så stora som köpen i den näst mest köpta aktien och antalet ägare har ökat med 80 procent på en månad”, kommenterar Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

”Det är tydligt att många försöker bottenfiska, men att köpa Swedbankaktien i det här läget är en mycket våghalsig strategi. Risken i aktien har höjts avsevärt, frågetecknen är många och det är omöjligt att förutspå hur den här historien utvecklas. Är det någonting aktieägarna lärt sig den hårda vägen den senaste månaden är det att en aktie som fallit kraftigt, mycket väl kan falla ytterligare. Det enda man kan vara säker på i nuläget, är att myndigheternas granskning kommer att ta tid.”

När det i veckan avslöjades att Ekobrottsmyndigheten, EBM, utförde en razzia mot banken föll aktien under samma dag med över 11 procent. Men hos Nordnet var köparna hela 60 procent fler än säljarna under denna dag.

”Många ser det som att man köper med rabatt. Så skulle det kunna bli, men då ska mycket till i det kaos som nu har uppstått i banken. Nytt blod måste in i ledningen för att förtroendet ska kunna återställas och banken ska uppnå något som liknar en nystart. Riskerna kvarstår, med tidskrävande utredningar och höga böter som hotar”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Antalet ägare i Swedbank har ökat med 60 procent bara sedan årsskiftet, och banken är nu den mest ägda bankaktien bland Nordnets kunder. Näst mest ägd är Nordea, som också var den näst mest handlade aktien i mars.

Mer läsning: Styrelsen får höjt arvode och ansvarsfrihet - Bonnesen nekas


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST