Nya tider i techparadiset: Misären breder ut sig och talangerna flyr Silicon Valley

Talangerna flyr, techjättarnas gloria falnar och gapet mellan fattiga och rika blir allt större. Följ med på ett reportage från startupbolagen, techtitaner och de som fått nog.

Den silverfärgade skyskrapan skjuter upp som en spetsig nål mot himlen. Salesforce Tower går inte att missa, den utgör ett landmärke var du än befinner dig i San Francisco och techbolaget Salesforce har precis börjat flytta in i skrapan som med sina 326 meter är den högst i San Francisco, till och med "USA:s högsta hus väster om Chicago", berättar vår guide stolt.

Och den milsvida utsikten från våningen högst upp är förstås imponerande.

Vi får bland annat veta att arkitekten särskilt månat om att sätta utsikten i centrum, den cirkulära toppvåningen kantas av enorma fönster och den som kryper riktigt nära drabbas lätt av svindel. I norr fångas ögat av Golden Gate-bron som och söderut sträcker Silicon Valley ut sig med techtäta orter som San Mateo, Palo Alto, Mountain View och Cupertino.

Området är ett av världens ledande IT-centra och här har välkända giganter som Google, Cisco, Apple, Youtube och Facebook grundats och har sina huvudkontor. Geografiskt har området inga klara gränser, dalen sträcker sig ungefär ned till ungefär San José åtta mil söderut – och med universitetet Stanford som ett slags bultande innovationshjärta mitt i dalen – till att numera även omfatta själva staden San Francisco.

Här inne i city huserar många av de senaste årens starkast lysande techtillväxtstjärnor som Uber, Twitter, AirBnb, Dropbox, Pinterest och Linkedin.

Läs hela Ulf Skarins reportage på vår premiumsajt VA Insights:

  • 10 skäl till att Silicon Valley tappat farten
  • Anledningen till att Spotify bryter sitt hyrekontrakt i förtid
  • Intervju med Annika Steiber som forskat på Silicon Valley och skrivit en bok om receptet bakom framgången
  • ...om varför hon nu vänt blicken mot Kina

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST