Fotograf: Linus Sundahl Djerf/TT

Är du redo för nästa vecka på börsen? Glöm inte "massageperioden"

Den så kallade "massageperioden" fortsätter i in i nästa vecka, påminner Martin Guri, nordisk chefstrateg på Kepler Cheuvreux som även pekar ut en konjunkturrapport från IMF som en möjligt snackis.

Den gångna veckan på Stockholmsbörsen kan egentligen summeras med åtta bokstäver: SWEDBANK.

Av den minst sagt knapphändiga rapporten från penningtvättsutredarna som släpptes den 22 mars blev ingen klokare.

Därefter har orkanstyrkan tilltagit för var dag för att nå klimax på torsdagsmorgonen då vd Birgitte Bonnesen fick sparken för att senare samma dag även nekas ansvarsfrihet på stämman.

Att risken i Swedbankaktien, som rasat 25 procent under veckan inklusive avskild utdelning, fortfarande kvarstår är uppenbart. Det hindrar dock inte småsparare från att bottenfiska.

I Swedbankskandalens skugga publicerade H&M på fredagen siffror som väntades bli det svagaste kvartalsbokslutet på 18 år. Men klädjätten tog marknaden på sängen och överträffade de visserligen lågt ställda förväntningarna rejält. Aktien steg tvåsiffrigt på nyheten.

I övrigt är det cleantech som främst trotsat veckans lite dystra börsklimatoch bland veckans fem kursraketer finns hela två av Veckans Affärers E-prizefinalister, Azelio och Ferroamp.

1. Annexin Pharmaceuticals +74%
2. Azelio +46%
3. Ferroamp Elektronik +33%
4. Papilly +22%
5. Soltech Energy Sweden +20%

Förlorarlistan var mer given. MTG, som handlas utan rätt till TV-verksamheten Nent, och Swedbank förstås. En del av nedgången i den sistnämnda förklaras ju, förutom skandalen, också av att utdelningen avskiljts.

1. MTG B -65%
2. MTG A -62%
3. Nexstim -48%
4. Wifog Holding -42%
5. Swedbank A -27%

På den aktuella topplistan över aktierna med störst kurspotential just nu enligt proffsen finns en gemensam nämnare - de har varit besvikelser påbörsen i år, med negativ avkastning sedan klockorna ringde in nya året.

Men vad kan vi vänta oss på börsen nästa vecka?

Det råder nog ingen tvekan om att fokus på de stora svenska bankerna kommer att fortsätta även nästa vecka, såväl nationellt som internationellt.

"Den följetongen lär fortsätta", säger Martin Guri, nordisk chefstrateg på Kepler Cheuvreux.

"Den så kallade massageperioden, det vill säga fönstret när bolagen kan vinstvarna inför sina rapporter, fortsätter också in i nästa vecka."

Rapporten från H&M som överraskade positivt kan vara ett tecken på en vändning, tror Martin Guri:

"Det är troligt att analytikerna nu höjer sina prognoser för året och att investerarna går in och köper istället för att många gått kort i aktien."

I nästa veckas smörgåsbord av makroindikatorer plockar han framförallt ut inköpschefsindex, PMI, för mars som publiceras på måndag.

"Industrikonjunkturen har varit i en fallande trend och det ska bli spännande att se om indexet stabiliserats. Det har kommit tydliga signaler på att den kinesiska industrin fått upp farten. Många fokuserar ju på USA och Europa men av årets ökning av global BNP står Kina för mellan 35 och 45 procent."

En annan snackis nästa vecka kan IMF:s globala konjunkturrapport på fredag bli tror Martin Guri.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST