Birgitte Bonnesen sparkades på torsdagen från vd-posten för Swedbank

Styrelsen får höjt arvode och ansvarsfrihet - Bonnesen nekas

Swedbanks årsstämma röstade för att bankens styrelse ska få ansvarsfrihet för 2018.
Stämman röstade vidare för att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen nekas ansvarsfrihet.

I skuggan av krisen i Swedbank inleddes under torsdagen banken sin årsstämma. Någon timme innan stämman satte igång sparkades vd:n Birgitte Bonnesen.

Läs mer: Birgitte Bonnesen får sparken - Swedbank handelsstoppad

Tidigare under morgonen stod det klart att storägarna Folksam, AMF och Alecta skulle rösta mot ansvarsfrihet för Birgitte Bonnesen under 2018.

Läs mer: Storägare vänder sig mot Swedbank – röstar mot ansvarsfrihet på dagens stämma

Stämman valde under torsdagen att neka Birgitte Bonnnesen ansvarsfrihet för 2018 men att rösta för att bankens styrelse ska få ansvarsfrihet för samma år.

Vidare beslutade årsstämman att genomföra den av styrelsen föreslagna utdelningen för helåret 2018, trots att vissa mindre ägare vid stämman förespråkade att Swedbank skulle behålla pengarna ifall de skulle behövas med anledning av de granskningar som pågår kring banken.

Arvodena till styrelsen höjdes i linje med valberedningens förslag, efter viss opposition från en del mindre aktieägare som ville hålla arvodena oförändrade.

Årsstämman röstade nej till organisationen Aktiespararnas förslag om att genomföra en särskild granskning kopplat till penningtvättsfrågorna.

Efter de individuella omröstningarna om ansvarsfrihet lämnade ganska stora delar av stämmodeltagarna stämman som då hade pågått i cirka två och en halv timme efter en något försenad start. Stämman fortsatte därefter.

Läs även: Guide: så agerar du rätt i krisen - och undviker att "göra en Swedbank"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST