Media utanför Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i samband med att banken utsattes för en razzia av Ekobrottsmyndigheten på onsdagen. Fotograf: Lars Pehrson / SvD / TT

Storägare vänder sig mot Swedbank – röstar mot ansvarsfrihet på dagens stämma

Flera storägare kommer att rösta mot ansvarsfrihet för Swedbank på dagens stämma. Aktien öppnar ned drygt 3,5 procent.

Med bara timmar kvar till Swedbanks årsstämma kom så beskedet på torsdagsmorgonen: Storägarna Folksam, AMF och Alecta kommer att rösta mot ansvarsfrihet för bankens vd Birgitte Bonnesen. 

Bakgrund: Stormen kring Swedbank nådde just orkanstyrka – razzia, kursslakt och kopplingar till Trump

”Efter gårdagens dramatiska utveckling, med Ekobrottsmyndighetens besked om utvidgade misstankar om allvarlig brottslighet, har vi kommit fram till att vi i dagsläget inte kan bevilja bolagets vd ansvarsfrihet för 2018”, skriver AMF i ett pressmeddelande.

AMF uppger att det visserligen enbart rör sig om misstankar i dagsläget men att det är så allvarliga anklagelser att det vore oansvarigt att fatta ett beslut om ansvarsfrihet vid dagens stämma.

Även Folksam pekar på gårdagens besked om att Ekobrottsmyndigheten utvidgar förundersökningen mot Swedbank till att också omfatta grovt svindleri.

”Folksamgruppen kommer därför att vid årsstämman i Swedbank, rösta mot ansvarsfrihet för den verkställande direktören.”

Läs även: Swedbanks besked under pågående razzia: ”Vi samarbetar”

Efter onsdagens ras på knappt 12 procent fortsatte Swedbank-aktien ned på torsdagsmorgonen. Vid 09.10-tiden var akten ned drygt 3,5 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST