Fotograf: Jessica Gow/TT

ABG om Swedbank: "Vi hade fruktansvärt fel"

ABG Sundal Collier valde att höja rekommendationen för aktien i Swedbank till köp så sent som den 21 mars. Nu konstaterar investmentbanken att den hade fel och skriver självkritiskt i en kommentar att höjningen var ett av bankens sämsta råd någonsin.

Höjningen häromveckan, inför granskningsrapporten från FRA, motiverades av att förhållandet mellan risk och avkastning hade blivit attraktivt och baserades även bland annat på antagandet att trycket från media skulle avta och att risken för att USA skulle blanda sig i penningtvättsärendet skulle mildras.

"Vi hade fruktansvärt fel. Det verkar finnas ett outtömligt flöde av negativ information som läcker till pressen, samtidigt som svenska FI:s utredning om vad som har skett kommer att ta tid", skriver ABG i kommentaren där riktkursen sänks från 205 till 195 kronor med hänvisning till högre riskpremie.

"Nu när Swedbank granskas av myndigheter i USA och med låg visibilitet vad gäller kommande händelser är aktien 'dead money' i det korta perspektivet", skriver ABG som menar att inblandningen från amerikanskt myndighetshåll är en "game changer".

Samtidigt som ABG har svårt att se vad som skulle kunna sänka riskpremien i det här läget, ser banken långsiktigt värde i Swedbank. I kommentaren upprepas köprekommendationen, men ABG skriver även att många investerare kommer att avstå aktien på grund av den förhöjda risken.

"Även om situationen i Swedbank enligt oss ser ut att skilja sig från Danske Bank-fallet, så kommer det troligen bara betraktas som nyansskillnader av aktiemarknaden", resonerar ABG.

Swedbank backade på 12 procent på onsdagen och stängde på 154:15 kronor. Kursen har fallit med 27 procent sedan Uppdrag Granskning släppte sitt första avsnitt den 20 februari.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST