Fotograf: Anders Wiklund/TT

Stormen kring Swedbank nådde just orkanstyrka – razzia, kursslakt och kopplingar till Trump

Ett kompakt negativt nyhetsflöde får Swedbank-aktien att rasa tvåsiffrigt på börsen i dag. Vi summerar vad som egentligen har hänt.

Penningtvättsmisstankarna mot Swedbank har lagt en våt filt över aktien i en dryg månad. I dag skakar bankpalatset utanför Stockholm på nytt. VA guidar till onsdagens intensiva nyhetsflöde:

1. SVT:s Uppdrag Granskning avslöjar att Donald Trumps före detta kampanjchef tagit emot stora summor svarta pengar som överförts via Swedbank. Paul Manafort ledde Donald Trumps presidentvalkampanj 2016, och dömdes nyligen till dryga sju år i fängelse efter den stora Rysslandsutredningen. Han dömdes bland annat för penningtvätt.

Läs mer: Swedbank användes för att skicka svarta pengar – till Trumps dömde kampanjchef

2. På förmiddagen gjorde Ekobrottsmyndigheten, EBM, en razzia mot bankens huvudkontor i Sundbyberg, vilket Dagens Industri var först med att berätta. EBM bekräftar beslag från tillslaget.

"Jag kan bekräfta att man har beslagtagit något på plats, men jag kan inte kommentera vad det rör sig om eller om bevisningen har stärkts. Det tas alltid beslag vid ett tillslag, att man har gjort det är inget ovanligt", säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid myndigheten, till TT.

3. Varför genomför EBM razzian? Misstankarna gäller röjande av insiderinformation. Bakgrunden är Dagens Nyheters avslöjande om att Swedbanks storägare fick förhandsinformation om Uppdrag Gransknings kommande program.

4. Samtidigt gör nya SVT-uppgifter gällande att Swedbank figurerar i en utredning som drivs av den amerikanska myndigheten Department of Financial Services. Detta efter misstankar om vilseledande information i samband med att myndigheten krävde svar av banken om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca.

Swedbank uppmanades vid flera tillfällen under perioden 2016-2018 att uppge alla kontakter som kunden haft med advokatfirman Mossack Fonseca, vars kunder kopplats till en lång rad kriminella aktiviteter, bland annat penningtvätt.

Enligt Uppdrag granskning och SVT Nyheter har Swedbanks högsta ledning hemlighållit misstänkta kunder och transaktioner för amerikanska utredare.

5. Swedbanks aktiekurs pressades under förmiddagen för att sedan notera illröda siffror. I skrivande stund är raset uppe i 11 procent för dagen. Därmed har en fjärdedel av börsvärdet raderats ut sedan härvan uppdagades i mitten av februari.

Läs mer: Swedbank stjäl rubrikerna på Stockholmsbörsen - igen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST