Fotograf: Jonas Ekströmer / TT

Ingves ut i försvar: Inte Riksbankens roll att stärka kronan

Riksbankschefen Stefan Ingves försvarar penningpolitiken och säger att Riksbanken inte ska stärka kronan.

”Riksbanken kan inte, och ska inte, stabilisera både inflationen och växelkursen. Man måste välja, och med ett inflationsmål är det ofrånkomligt att växelkursen rör sig”, skriver Stefan Ingves på Dagens Nyheters debattsida.

Ingves skriver att eftersom de flesta centralbanker har ett inflationsmål kring 2 procent så finns det inga skäl att tro att kronans ständigt kommer att försvagas.

Läs även: Nya teorin bakom kronans krasch: ”Toxisk valutapolitik” från Riksbanken

Enligt Ingves har den förda politiken varit mycket bra för svensk ekonomi och han anser att det finns goda skäl att tro att den ska fortsätta att vara det.

Ingves konstaterar att det stämmer att den svaga kronkursen gjort svenskarna fattigare då vi kan köpa mindre för våra pengar på semestern utomlands, ”men det är också lätt att man kopplar ihop detta med förändringar i Sveriges välstånd i en bredare bemärkelse”.

”Det finns dock inget enkelt och entydigt samband mellan ett lands växelkurs och dess välstånd, såsom detta begrepp normalt används”, skriver han.

Ingves skriver vidare att ett annat argument har varit att försvagningen av kronan dämpar omvandlingstrycket i ekonomin, men tycker att intryck de fått från resor runt om landet inte tyder på att detta stämmer.

”En mer övergripande observation som knyter an till båda argumenten ovan är att det inte finns något hos inflationsmålspolitiken som gör att det finns skäl att tro att kronan ständigt kommer att försvagas”, skriver Ingves.

Mer läsning: Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST