Fotograf: Jessica Gow/TT

Razzia mot Swedbank – aktien rasar på börsen

Swedbank stjäl rubrikerna på börsen - igen. EBM tillslag innebär ny kurspress för aktien som redan tagit stryk i inledande onsdagshandeln.

Stockholmsbörsen backade lätt på onsdagen, med Swedbank och SEB som klart sämsta aktier bland storbolagen. För SEB berodde nedgången på att rätten till utdelning avskilts, medan Swedbanks kursfall var mer dramatiskt och orsakades av en rad negativa nyheter - senast att Ekobrottsmyndigheten gjort ett tillslag mot bankens huvudkontor.

Vid 12.50-tiden hade OMXS30-index sjunkit 0,3 procent till 1.570 och aktier för 7 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Turbulensen i Swedbank fortsatte och aktien föll 7,7 procent efter ett kompakt negativt nyhetsflöde. På onsdagen meddelade Ekobrottsmyndigheten att man gjort ett tillslag mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg relaterat till den pågående förundersökningen om misstänkt obehörigt röjande av insiderinformation.

SVT:s Uppdrag Granskning rapporterar i sitt senaste program att Swedbank underlåtit lämna information om advokatbyrån Mossack Fonseca och dess kunder när amerikanska finansmyndigheter krävt svar av den svenska banken. I härvan finns nu också kopplingar till Paul Manafort, Donald Trumps förre kampanjchef som nyligen fick en fängelsedom.

Läs mer: Swedbank användes för att skicka svarta pengar – till Trumps dömde kampanjchef

På tisdagen framkom även uppgifter om att Swedbanks kundgrupp HRNR (högriskkunder från utlandet) från 2010 fram till 2016 genom banken omsatte mellan 10 och 20 miljarder euro varje år bara i Estland.

Electrolux har kapitalmarknadsdag och inför denna upprepade vitvarubolaget de prognoser för påverkan av råvaror, valuta och mixeffekter som lämnades vid rapporten för fjärde kvartalet. Även marknadsutsikterna för Electrolux viktigaste geografiska regioner är oförändrade. Aktien tappade 2,2 procent.

Bäst i OMXS30 var Volvo med en uppgång på 3 procent, men även Boliden och Getinge steg med över 2 procent. Kinnevik steg 2 procent med stöd av att ABG Sundal Collier höjt aktien till köp från tidigare behåll.

Ericsson handlades upp 0,5 procent. Under eftermiddagen håller bolaget stämma och inför denna har Ericsson traditionsenligt en presskonferens, som började klockan 12.30.

Lundin Petroleum lämnade på onsdagen in utbyggnadsplanen för fältet Solveig (tidigare kallat Luno II) i PL359. Solveigfältets första fas innehåller 57 miljoner fat av bevisade och sannolika reserver brutto, eller 37 miljoner fat netto till Lundin. Aktien var ned 0,7 procent.

Soltech Energy avancerade 9,5 procent. Det samägda bolaget Asre har tecknat ett exklusivt femårigt samarbetsavtal i Kina som gäller byggande av 500 megawatt solenergikapacitet, 100 megawatt om året i fem år. Avtalet beräknas fullt utbyggt, och utan bidrag från vare sig provins eller centralregeringen, generera årliga intäkter om cirka 465 miljoner kronor.

Biogaia har sänkts till behåll från tidigare köp av Danske Bank Markets, med motiveringen att kurslyftet med 47 procent hittills i år gör att det är dags för en paus i aktien. Biogaia var ned 3,3 procent.

Frill, verksamt inom frysta livsmedel, tog på onsdagen slutligen steget till First North. Aktien skulle ursprungligen börja handlas sommaren 2018 och inför det gjordes en nyemission till teckningskursen 5 kronor. Vid lunchtid var senaste noteringen för Frill 4:50 kronor.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST