Fotograf: Pi Frisk/TT

Ännu en minusdag på börsen – Stockholm intar jumboplats bland europeiska index

Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med en nedgång där Sandvik och Telia tynger index. Bland de aktier som stiger syns mindre cykliska favoriter som Swedish Match och Astra Zeneca.

Strax innan klockan 12.00 var OMXS30-indexet ner 0,2 procent till 1.571. Aktier för 4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Europa var utvecklingen klart bättre. Frankfurtbörsens Dax-index var upp 0,2 procent medan franska CAC40 steg 0,6 procent. Stockholms storbolagslista var svagast av jämförbara index på kontinenten.

Bland aktierna på OMXS30-indexet var kontracykliska aktier som Astra Zeneca och Swedish Match upp 1 procent respektive 0,6 procent. Bilden var dock splittrad, då även konjunkturberoende bolag som Volvo och Boliden (båda 0,7 procent upp) och sencykliska Securitas steg 0,9 procent.

Telia, som håller kapitalmarknadsdag på tisdagen, föll 0,6 procent. Finanschef Christian Luiga sade att Sverige är något mer stabilt än Telias andra två huvudmarknader när det gäller utvecklingen i det första kvartalet 2019. Rörelseresultatet (ebitda) för första kvartalet väntas försvagas ytterligare från avslutningskvartalet 2018. Deutsche Banks analytiker noterade "brist på positiva besked" i en kommentar. "Ebitda-marginalen var redan svag i fjärde kvartalet med minus 5,5 procent", noterar banken, som dock väntar sig förbättring i andra halvåret.

Hjälmteknikbolaget Mips rekylerade 5,3 procent efter förra veckans rapporter om ökad konkurrens. Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg lovordade aktien i en intervju med Dagens industri under förmiddagen.

SVT rapporterade på morgonen att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen ska ha haft kännedom om bankens kopplingar till den så kallade Magnitskij-affären redan 2013. Enligt SVT utredde banken kopplingen i en intern rapport som enligt "källor från den aktuella tiden" skickades till Birgitte Bonnesen, som då var chef för Swedbanks baltiska verksamhet. Marknaden reagerade dock inte nämnvärt på informationen. Aktien steg 0,5 procent, bäst av bankerna, som samtliga handlades på plus.

Morgan Stanleys sänkning av Sandvik till undervikt satte verkstadskoncernen i botten av storbolagslistan. Riktkursen justerades ned till 138 kronor från 166 kronor. Aktien backade 2,3 procent till 146:75 kronor.

Electrolux och SSAB sjönk 1,2 procent.

Läs även: Rusning till Leif GW:s och Göran Perssons bolag som laddar för börspremiär

Utanför storbolagen sjönk klädbolaget RNB 10 procent i spåren av att bolagets kvartalsrapport visat fortsatt försäljningstillväxt, medan readriven försäljning pressade bruttomarginalen och därmed resultatet.

Bioteknikbolaget Hansa Biopharma har fått godkänt att starta en fas 2-studie med imlifidase i akut antikroppsmedierad avstötning (AMR) i samband med njurtransplantation. Aktien var upp 1,7 procent.

Micro Systemations vd Joel Bollö har sålt 50.000 aktier i bolaget för 58:70 kronor styck, motsvarande en likvid om drygt 2,9 miljoner kronor. Joel Bollö är fåordig om skälen till avyttringen.

"Det är av helt privata skäl, det har inget med bolaget att göra, eller min syn på bolaget", säger han till Direkt.

Aktien föll knappt 8 procent.

På dagens makroagenda återstår ett antal amerikanska uppdateringar:

* USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 12.45

* USA: bostadsbyggande februari kl 13.30

* USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 13.55

* USA: FHFA husprisindex januari kl 14.00

* USA: S&P/CS husprisindex januari kl 14.00

* USA: Richmond Fed index mars kl 15.00

* USA: hushållens konfidensindikator mars kl 15.00

* USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Läs mer: Marknaden sänker Apple efter lansering av Netflix-dödare – originalet stiger


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST