Fotograf: Wikimedia Commons

H&M väntas redovisa sitt svagaste första kvartal på 18 år

Kraftigt sjunkande onlinevinster på grund av fri frakt, svag försäljning generellt och tunga investeringar i logistik. Det är orosmoln som analytiker ser inför H&M:s kvartalsrapport på fredag.

H&M:s delårsrapport på fredag väntas bjuda på klädjättens lägsta rörelsevinst i ett första kvartal på 18 år. Förutom en rejält utmanande klädmarknad väntas H&M:s lönsamhet pressas av faktorer som logistikinvesteringar och fortsatt satsning på e-handelserbjudandet.

Bara två månader har passerat sedan H&M sist rapporterade och i skrivande stund handlas aktien på samma nivå som innan bokslutet 31 januari. Under tiden har H&M rapporterat en försäljningen för sitt första kvartal (december-februari) som i stort var i linje med förhandstipsen.

Under perioden har H&M fått såväl höjda som sänkta rekommendationer, men den kanske mest uppmärksammade analysen stod Morgan Stanley för. Investmentbanken var en av de första som för flera år sedan bytte fot i H&M till en mer negativ hållning och i början av mars sänkte Morgan Stanley riktkursen till 75 kronor - den klart lägsta bland de banker och analyshus som följer H&M. I motsatt ända ligger ABG med riktkursen 200 kronor.

För att hitta ett första kvartal som resultatmässigt var svagare än vad som ligger i korten inför fredagen får man gå tillbaka till 2001 då rörelsevinsten blev 500 miljoner kronor efter en försäljning på drygt 8 miljarder. Det första kvartalet 2019 sålde H&M för 51 miljarder kronor och rörelsevinsten väntas landa på 679 miljoner, enligt Infront Datas sammanställning av 13 analytikers prognoser.

Läs även: Hemligt projekt hos H&M tar sikte på helt nytt segment, enligt uppgifter

"Vi förväntar oss ytterligare ett kvartal med dämpad vinst, hämmad av en svag försäljning, kraftigt sjunkande onlinevinster på grund av fri frakt och fria returer samt fortsatt höga investeringar i logistik", skriver Carnegie inför rapporten.

Några punkter inför rapporten enligt de analytikerkommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

* H&M har flaggat för att de kapacitetsproblem som påverkade onlineförsäljningen på bolagets enskilt största marknad, Tyskland, negativt mot slutet av 2018 även påverkat årets första kvartal. Problemen späddes på av det plattformsbyte som genomfördes i Tyskland under januari.

Å andra sidan bör fjolårets genomförda implementering av nya logistiksystem på marknader som USA, Frankrike, Italien och Belgien nu börja bidra till en sekventiell förbättring, påpekar Kepler Cheuvreux i en kommentar.

* H&M:s utrullning av H&M Club på allt fler onlinemarknader, där medlemmarna får fri frakt och fria returer, är en mynt med två sidor. Å ena sidan har H&M historiskt kritiserats av analytiker som menat att fri frakt och fria returer är en konkurrensmässig nödvändighet. Å andra sidan, nu när allt fler H&M-kunder tar del av erbjudandet, varnar många analytiker för konceptets marginalpressande effekt.

H&M Club har växt till 30 miljoner medlemmar och finns nu på 16 onlinemarknader. Ytterligare sju marknader väntas tillkomma 2019. I samband med presentationen av bokslutet i januari uppgav vd Karl-Johan Persson att H&M håller noga koll på konkurrenterna där vissa valt att gå bort från gratismodellen och i stället börjat att ta betalt igen.

* H&M:s varulagernivå kommer som vanligt bevakas noga av marknaden. Vid utgången av det fjärde kvartalet utgjorde lagret 17,9 procent av omsättningen.

"Även om varulagernivån fortfarande är för hög så förbättrades såväl nivån som sammansättningen från det tredje till det fjärde kvartalet, vilket visar att bolaget är på rätt väg. Med ett starkare kunderbjudande i kombination med effektivare inköp och logistik, kommer detta leda till successivt förbättrade varulagernivåer framöver", skrev H&M i sitt bokslut.

H&M:s mål är att minska lagret som andel av försäljningen till mellan 12 och 14 procent 2019-2022.

Rapporten väntas fredagen den 29 mars klockan 8.00 och följs av en telefonkonferens klockan 9.00.

Läs mer: Nya hotet mot modejättar som H&M: Den snabbt växande second hand-branschen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST