Apples vd Tim Cook omfamnar talkshow-drottningen Oprah vid lanseringseventet. Fotograf: Tony Avelar/AP

Marknaden sänker Apple efter lansering av Netflix-dödare – originalet stiger

Trots hajpad lansering får Apple se sin aktiekurs sjunka i veckans inledande handel på Wall Street.

New York-börserna handlades runt oförändrade nivåer på måndagen då USA-räntorna fortsatte att sjunka, samtidigt som dollarn försvagades.

"Vi tror fortfarande på en nedgång", sade Mona Mahajan på Allianz Global Investors, angående börsutvecklingen. "Generellt innebär en låg långränta att folk är långsiktigt oroliga för den ekonomiska utvecklingen. Det påverkar även aktiemarknaden".

Dow Jones industriindex stängde upp 0,1 procent till 25.517. Det bredare S&P 500 sjönk 0,1 procent till 2.798 och även tekniktunga Nasdaq minskade 0,1 procent till 7.638.

Apple lanserade ett flertal nya tjänster på måndagskvällen under sitt "Showtime"-event på huvudkontoret i Kalifornien, däribland en tidigare utannonserad streamingtjänst liknande Netflix. Apples aktie sjönk 1,2 procent medan Netflix steg 1,5 procent.

Flera detaljhandelsbolag gick starkt, däribland varuhuskedjorna Macys och Kohls som steg runt 2,5 procent.

Teslas försäljning har gått ner sedan årsskiftet, enligt nybilsregistreringsdata som New York Times rapporterat om. Dessutom har RBC Capital sänkt aktiens riktkurs från 245 till 210 dollar och upprepat rekommendationen sälj. Aktien var ned 1,6 procent till 260 dollar.

Mediekoncernen Viacom har nått en överenskommelse med AT&T om att behålla flera kanaler i telekombolagets utbud. Aktien steg 3,9 procent.

Biogen ska köpa tillbaka aktier i egna bolaget för 5 miljarder dollar, utöver de 1,7 miljarders återköp som redan har flaggats för. Läkemedelstillverkaren steg 1,7 procent efter förra veckans kraftiga nedställ då en alzheimerstudie inte nått önskat resultat.

Boeings konkurrent Airbus har tecknat ett kontrakt med Kina som ska köpa 300 flygplan. Den tidigare pressade Boeing-aktien steg dock 2,3 procent på måndagen. Den amerikanska flygtillverkaren har kallat 200 aktörer inom flygbranschen till ett möte gällande uppgraderingar av mjukvara till modellen 737 Max 8, som belagts med startförbud efter två olyckor.

I måndagens nyhetsflöde har även fokus legat på den så kallade Mueller-rapporten, som under fredagen lämnades in till justitiedepartementet. President Donald Trump påpekade att det inte fanns bevis för konspiratoriskt samröre mellan hans valkampanj 2016 och Ryssland.

Amerikansk tioårig statspappersränta var ned 3 punkter till 2,41 procent.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST