Henrik Didner är grundare och ordförande i Didner & Gerge. Fotograf: Pressbild, Stocksnap (montage)

Fondens floppår drabbade 300 000 sparare – nu lämnar förvaltaren

Forna succéfonden Didner & Gerge Aktiefond möblerar om i förvaltarteamet efter ett katastrofalt fjolår.

Didner & Gerge Aktiefond har växt till att bli en av de största aktiefonderna i Sverige efter år med avkastning i toppklass och utmärkelser som Privata Affärers Årets fond.

2018 blev dock ett rejält bottennapp. Den negativa avkastningen på 16,3 procent är sämst av alla 135 Sverigefonder i utvärderaren Morningstars databas under tidsperioden, rapporterar Dagens Industri.

Det usla fjolåret innebär att de goda årens överavkastning har raderats ut. Nu är facit på fem års sikt, 7,8 procent i total medelavkastning, sämre än genomsnittet för Sverigefonder enligt Morningstar.

Adam Nyström som varit en av två förvaltare av fonden sedan årsskiftet 2013/2014 lämnar nu fonden och fondbolaget en längre tid på grund av familjeskäl. När han återkommer blir det på en ny roll inom fondbolaget.

Fondens ordförande Henrik Didner säger till DI att förvaltare har tuffa år "men så dåligt som i fjol får det inte vara".

Han berättar vidare att de letat efterträdare sedan slutat av året då de insåg att Adam Nyström skulle vara frånvarande större delen av tiden.

"Generellt kan man väl säga att driva en aktiefond av den här storleken är något man måste leva med och tänka på dygnet runt. Adam har varit på jobbet, men inte på heltid. Det blev liksom värre mot slutet på året samtidigt som utmaningarna växte. Den uppkomna situationen har inte bidragit positivt i alla fall."

Den andra förvaltaren av fonden, Gustaf Setterblad kvarstår. Carl Bertilsson kommer istället för Nyström kliva in som medförvaltare av Didner & Gerge Aktiefond.

Bertilsson har sedan starten för tre år sedan varit en av två förvaltare av Didner & Gerge US Small and Microcap. Han kom då närmast från en roll som analytiker på Handelsbanken.

Didner & Gerge Aktiefond förvaltade vid årsskiftet drygt 35 miljarder kronor.

Läs även: Lämnade Swedbanks flaggskepp – här är stjärnförvaltarnas nya fond


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST