Forna världsartisten går mot sitt andra stora genombrott – som vd för familjeföretaget

I sex år turnerade Amit Paul jorden runt med supergruppen A-teens och hängde med storheter som Britney Spears och Nsync. Nu hoppas han på en ny global succé när familjeföretaget fått sin efterlängtade genombrottsorder.

Det märks att han är van när han poserar framför kameran.

"Jag har varit med om svettigare fotosessioner än den här", säger Amit Paul och skrattar.

Han överdriver säkerligen inte. Under sex års tid, när A-teens tog världen med storm, var han ständigt påpassad av alltifrån journalister till hysteriska fans.

Nu är fansen borta men Amit Paul verkar inte sakna dem. Idag får han kickar av annat. Som att ta hem en ny order till Paxymer, företaget som hans föräldrar startat och där han som 27-åring klev in som vd.

"Säljaren hade slutat och styrelsen frågade om jag ville ta över. Jag svarade att jag gärna ville börja i företaget, men inte som säljare utan som vd."

Förväntningarna på patentet som hans pappa fått godkänt fyra år tidigare var skyhöga. De var övertygade om att det nya flamskyddsmedlet, som gör plast brandsäkert utan giftiga ämnen, skulle sälja som smör i solsken och att de fem år senare skulle ha byggt ett miljardbolag.

Riktigt så blev det inte.

Det fanns intresse på marknaden men de kommersiella drivkrafterna saknades berättar han. Istället fick de hanka sig fram med någon miljon i årlig omsättning och egen produktion i anslutning till kontoret i Vällingby. Fram till i år.

"Nu har vi äntligen fått vår genombrottsorder", säger Amit Paul och ler med hela ansiktet.

"Jag hatar att släppa saker som inte är klara. Men för ett par år sedan när det såg mörkt ut undrade jag vad sjutton jag höll på med."

Samtidigt som de börjar leverera i större volymer till den nya kunden, vars namn är hemligt, har de också en annan ännu större kund på gång med ordervärden upp mot 50 miljoner kronor per år för flamskyddsmedel i ventilationsrör till amerikanska bolag.

"Nu flyttar vi vår produktion från Vällingby till en partner. Vi kommer att behöva anställa och har börjat ragga investerare för att resa runt 10 miljoner kronor i externt kapital. Det kommer att ta oss hela vägen till en industriell exit ett antal år fram i tiden."

Läs även: Kassettbandet är tillbaka efter 30 års tystnad – växer snabbare än vinyl i USA

Med en supermusikalisk mormor och entreprenörer till föräldrar fanns två naturliga karriärval för Amit Paul.

Att gå i sin mormors fotspår var det som lockade mest. I fjärde klass började han på Adolf Fredriks musikskola men blev också i likhet med sin dansanta syster inskriven med ett par "tråkiga tajts" på Kindahls dansskola i Vällingby. Kindahls byttes mot Lasse Kühler och Amit Paul var en få killar. 1998, när han var 15 år, fick dansskolan besök.

"Då kom Stockholm Records dit för att leta ungdomar till ett band. De hittade alla fyra på Lasse Kühlers och jag var en av dem."

De andra tre som valdes ut var som många redan vet, Marie Sernholt, Sara Lumholdt och Dhani Lennvald. 25 år efter Waterloo tog hem segern i schlagerfestivalen i Brighton var Abba Teens bildat. Allt var planerat in i minst detalj.

"När vi skrev på kontraktet kände vi varandra ytligt. Vi började spela in i en studio och när första skivan, Mamma Mia, släpptes samma sommar gick den rakt in som nummer ett på svenska försäljningslistan."

En ny manager med bas i London öppnade världen för gruppen som nu fått byta namn till A-teens efter protester från Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Nu var det, för att använda ett slitet uttryck, "no limits" som gällde.

"Det var in i torktumlaren med 250 dagars turnerande per år. Första gången vi spelade i USA var som förband till Nsync på Mgm Grand i Las Vegas. Vi trodde att vi redan sett det mesta. Det hade vi inte."

Men det gick bra ändå berättar Amit Paul.

"Även om vår show inte var perfekt och lite oslipad kunde publiken relatera till oss och vi fick dem med oss."

Läs även: "Jag har det bästa jobbet på Spotify"

Sex år, 6 miljoner album, 3 skivor och en Greatest Hits senare gick A-teens i graven.

Medan hans bandpolare valt att inte gå på gymnasiet under åren med A-teens började Amit Paul på Kungsholmens gymnasium.

"Jag var stenhårt drillad hemifrån till att kunskap var allt. Men jag fick ta hjälp av Hermods och köra det helt på distans. Så istället för att ligga vid poolen satt jag inne och pluggade. Och när jag var hemma var jag med på vissa lektioner som musik. Det var viktigt för mig att ha en tillhörighet, att få vara vanlig."

Nästa sammanhang som Amit Paul stortrivdes i var på Handelshögskolan där han kom in tack vare sin envishet.

"Jag sökte in på en specialkvot som främst var tänkt för de som haft en karriär som elitidrottare, men jag kom inte in. Jag skrev ett surt brev och förklarade min syn på saken och om allt jag gjort samtidigt som jag pluggade. Det måste ju vara värt något."

Vid ett tillfälle försökte han göra comeback som artist på egen hand.

"Det kändes jätteviktigt för mig att få pröva så jag tog ett år efter Handels. Någon kommersiell framgång blev det aldrig. Men det var ett fruktansvärt roligt projekt, det lärde mig att jag nog inte ville vara kvar i musikbranschen tillräckligt mycket för att ha det som karriär."

Det var början på en lite sökande period i Amit Pauls liv. Efter ett internship på Bain Consulting, några månader i Indien och tre månader som skibum i Himalaya var Amit Paul 27 år och hade ingen aning om vad han skulle göra med sitt liv. Då kom frågan från familjebolagets styrelse.

"Pappa, som är polymerkemist, och mamma, som är ekonom, hade alltid pratat jobb vid matbordet. Under finanskrisen 1991 var det dystert hemma. Företagets välmående har präglat så mycket av våra liv, inte minst var nästa semesterresa skulle gå. Men ibland fick jag och syrran säga till dem att de skulle prata om något annat och då lugnade de sig ett tag."

Han förklarar storheten i sin pappas patent som vid det här laget blivit två till antalet.

"Plast brinner väldigt lätt och traditionellt har brom, flour och klor används brett i flamskyddande medel. Många flamskyddsmedel har visat sig vara svårnedbrytbara, bioackumulativa, hormonstörande och potentiellt cancerogena. Det har funnits en grön kategori med halogenfria flamskyddsmedel, men de blev för dyra och hade för stor negativ inverkan på materialets egenskaper", säger han och förklarar:

"Vår produkt gör att man kan använda de gröna teknologierna i lägre halter och ändå möta brandkraven. De får då mindre påverkan på materialen, ger högre brandsäkerhet och blir billigare."

Med genombrottsordern i bakfickan plockar Amit Paul åter fram den dröm han närde för åtta år sedan, att ta familjebolaget till en miljardomsättning.

"Nu känns den förhoppningen mer realistisk. Jag gillar den intellektuella utmaningen i det jag gör. Idag är det ju mode att vara entreprenör, bygga appar och fail fast. Min tidslinje är charmig, om det går riktigt fort pratar vi nio månader. Jag har lärt mig att vara ödmjuk inför industriell utveckling och älskar att vinka hejdå till mina pallar när de lämnar fabriken."

Mer läsning: De sålde sitt anrika byggvaruhus för halva priset: "Jag är glad att mina döttrar inte behöver känna att de måste bli träpatroner"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST