Fotograf: Mostphotos

Deppiga inköpschefer sänker börsen – Swedbank åter i fokus

Stockholmsbörsen vek av söder ut i fredagens öppningshandel och index parkerade sedan en bra bit ner på minus.

 Att både franskt och tyskt inköpschefsindex visade vara sämre än väntat bidrog till pressen och bland enskilda aktier stod Swedbank i fokus i och med att banken offentliggjort den statusrapport som Forensic Risk Alliance (FRA) författat.

Klockan 12.45 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,8 procent till nivån 1.591. Aktier för nära 6 miljarder kronor hade då bytt ägare. På kontinenten hade tyska DAX gått ned 0,5 procent och Parisbörsens CAC med 0,9 procent.

Swedbank uppgav på morgonen att banken ska göra en "djupare analys" av penningtvättsärendet och att styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen.

Läs mer: Swedbank släpper maskerad rapport från externa utredaren – Bonnesen får sitta kvar

Penningtvättsrapporten ger ingen klarare bild av hur stora Swedbanks penningtvättsproblem är, skriver finansmannen Bill Browder, huvuduppgiftslämnare i härvan av misstänkt penningtvätt i flera nordiska bankers baltiska verksamheter, på Twitter. Swedbank-aktien var 1,3 procent ner.

Läs mer: Swedbanks interna utredning sågas från alla håll: "Tror inte någon blev klokare"

Handeln i forskningsbolaget Bioarctic startade igen sedan den stoppades på torsdagen efter en nedgång på drygt 26 procent, i spåren av att samarbetspartnerna Biogen och Eisai avbrutit två fas 3-studier med aducanumab mot alzheimer.

Fredagens handel i Bioarctic inleddes en bra bit upp på plus men vid lunchtid noterades aktien 10 procent ner.

Finansmarknaden har försökt komma fram till vilka paralleller går att dra mellan aducanumab och Bioarctics BAN2401. Bioarctics vd Gunilla Osswald sade till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen att båda projekt har vissa likheter, till exempel är båda baserade på antikroppar, men att det också finns markanta skillnader, såsom vetenskaplig evidens.

Enligt JP Morgans analytiker Naomi Kumagai bör dock sannolikheten för att BAN2401 ska lyckas betraktas som låg efter många andra läkemedelsbolag gått på pumpen med amyloid-betahämmare, som både aducanumab och BAN2401 är.

Nokia backade 7,6 procent. Enligt dokument inlämnade till den amerikanska finansinspektionen SEC undersöker Nokia regelefterlevnaden hos den franska nätverksutvecklaren Alcatel Lucent, som Nokia köpte 2016. På torsdagen kom mediauppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

Skanska noterade en liten kursuppgång till knappt 172 kronor efter att ha sjunkit ett par procent i samband med torsdagens kapitalmarknadsdag. Flera analyshus har uppdaterat riktkursen för byggbolaget Skanska efter torsdagens kapitalmarknadsdag. Kepler Cheuvreux lyfter riktkursen till 195 kronor från 175 kronor. Rekommendationen köp bibehålls. Samtidigt drar Nordea upp byggbolagets riktkurs till 183 kronor från tidigare 180, med fortsatt säljrekommendation.

Berenberg Bank har inlett bevakning av Scandic Hotels med rådet att sälja aktien och riktkursen 76 kronor. Aktien var ned 4,2 procent till 83:80. Stora Enso, som fått sänkt rekommendation till behåll av Nordea, backade drygt 3 procent.

Elhanteringsföretaget Ferroamp gjorde på fredagen debut på First North och aktien handlades runt 18 kronor. Teckningskurserna för Ferroamp var 16 kronor per så kallad unit (varje unit innehåller en aktie och en teckningsoption) i emissionen före listningen

First North-listade Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, var ned drygt 7 procent efter en kvartalsrapport med högre omsättning och bruttovinst men sämre rörelseresultat.

Läs även: Jeansjätten kliver in på börsen med stil – aktien tokrusar direkt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST