Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

Nya teorin bakom kronans krasch: ”Toxisk valutapolitik” från Riksbanken

Kombinationen av negativa räntor och obligationsköp skrämmer bort investerare från svenska kronan, enligt Nordeas chefsvalutastrateg.

En förklaring till den kronförsvagning som överraskat så många på senare tid är troligen Riksbankens program för obligationsköp, QE. I april har Riksbanken flaggat för att de ska fatta beslut om de i förtid ska återinvestera sina obligationer som förfaller 2020 och väljer de att göra det kommer Riksbanken balansräkning återigen att växa, vilket kan få kronan att försvagas ytterligare.

Det säger Martin Enlund, chefsvalutastrateg vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Många, inklusive Riksbanken, har varit förvånade över kronförsvagningen. En hypotes är att det är Riksbankens eget QE-program som skjuter kronan i sank", säger han.

Han menar att QE-programmet kan ha försvagat kronan på senare tid till följd av att Riksbanken under 2018 fått köpa allt mer statsobligationer från utländska investerare, efter att de tömt ut den svenska marknaden.

"Min hypotes är att utbudet av inhemskt ägda statsobligationer torkade upp, kanske på grund av regleringstekniska skäl, och att Riksbanken då i allt högre grad behövde köpa från utlänningar, vilket kan ge upphov till kronnegativa valutaflöden. Man ser också hur kronsvagheten under 2018 sammanföll med att utländska aktörer minskade sina innehav av svenska statsobligationer", säger han.

Han tillägger att man ska också ska ha med sig att ingen till fullo begriper hur centralbankernas QE-program faktiskt fungerar.

Läs även: Industrin tjänar på svaga kronan – men har fått nog: "Viktigt att Riksbanken höjer mer i år"

"Är det flödet som spelar roll? Är det stocken av köpta tillgångar som spelar roll? Sannolikt är det både och, samtidigt som nivån på styrräntan också påverkar", säger han.

Han talar om en "toxisk valutapolitik" där kombinationen av negativa räntor och QE skrämmer bort investerare från svenska tillgångar och svenska kronor.

"Många investerare är känsliga för minusräntor, speciellt sådana som tar valutarisk i sina obligationsinvesteringar. Om Riksbanken köper statsobligationer av utländska konton när räntorna är positiva kanske de återinvesteras i någon annan svensk tillgång, men när räntorna är negativa återinvesteras en större del av sannolikt utanför Sverige. Med minusränta kanske QE har en extra stor effekt på valutan", säger Martin Enlund.

Han noterar att Riksbanken nu flaggat rätt tydligt för att de i april ska fatta beslut om de i förtid ska återinvestera obligationer som förfaller 2020, precis som de tidigare i förväg återinvesterade obligationer som förfaller 2019, för att upprätthålla en närvaro i marknaden och en jämn köptakt.

"Skulle Riksbanken i förväg återinvestera förfall som annars sker 2020 kommer de återigen att öka sin portfölj av statsobligationer fram till slutet av 2020, vilket riskerar att orsaka ytterligare kräftgång för kronan. Sjösätter de en ny expansion av balansräkningen riskerar de att bli förvånade igen när kronan försvagas - och det kan ju knappast ligga i en centralbanks intresse att bli förvånad", säger han.

Han menar att Riksbanken själva knappast är så oroliga för en svag krona, "då hade det väl gjort under de senaste mötena".

"Men då kanske de inte borde uttrycka en sådan stor förvåning över att kronan är svag - när de själva sannolikt bidrar till att skjuta den i sank", säger han.

För egen del tycker Martin Enlund att Riksbanken inte behöver vara så oroliga för att kronan skulle stärkas om märkbart avviker från ECB med sin balansräkningspolitik.

"Riksbanken har varit livrädda för att ECB:s QE-program ska få kronan att stärkas, men det har ju verkligen inte blivit så. ECB:s balansräkning kommer förmodligen att minska i år, ska Riksbanken då fortsätta att bygga upp sin till slutet av 2020? Riksbanken skulle kunna våga vara lite mer modiga med balansräkningen och avvika lite från ECB", säger han.

Läs mer: Experterna förklarar: Så påverkas börsen av kronraset – och här är aktierna som gynnas mest


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST