Fotograf: Wikimedia Commons/SHB

Nästa vecka tar hon över Handelsbanken – bryter 150 år av gubbvälde

150 års gubbvälde bryts när Carina Åkerström nästa vecka tillträder som Handelsbankens fjärde koncernchef sedan 2015.

Vid bolagsstämman i Grand Hôtels Vinterträdgård den 27 mars tar 56-åriga långvägaren Carina Åkerström över efter Anders Bouvin och blir Handelsbankens första kvinnliga koncernchef.

Ordförande Pär Boman sätter stark tilltro till hennes förmåga att lösa uppgifter ”inte bara lite bättre, utan också lite snabbare” än vad man har räknat med.

Så hur tog hon sig sig hela vägen till toppen från att efter en jur kand vid Lunds universitet och språkstudier vid Sorbonne i Paris mest av en slump ha flyttat hem till Kalmar och börjat jobba extra på Handelsbanken 1986?

Läs även: De är Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2019

När ledningen fick upp ögonen för den unga och kvicktänkta medarbetaren dröjde det inte länge förrän hon avancerade till rollen som deputy branch manager vid en av Handelsbankens större verksamheter i Solna utanför Stockholm.

Just viljan att ta på sig mer avancerade uppgifter har gått som en röd tråd genom karriären.

Under den svenska fastighets- och finanskrisen i början på 1990-talet var Carina Åkerström exempelvis den som ledde arbetet med några av bankens största och mest avancerade kreditärenden.

Genom sin förmåga att vara en ”extremt pragmatisk problemlösare” hjälpte hon många av bolagen att undvika konkurs.

När VA talar med en person på hög lokal nivå blir omdömet: ”Vi får en väldigt erfaren bank-vd som även om den här uppgiften innebär en ny dimension har gjort de flesta saker inom banken.”

Då hon efter åren som kreditspecialist sökte sig tillbaka till kontorsrörelsen utsågs hon 1998 till chef för Handelsbankens kontor vid Birger Jarlsgatan i Stockholm.

I samband med Lehman Brothers fall som blev starten på en djup finanskris fick hon en ny roll som vice vd och chef för Handelsbanken i östra Sverige.

Där gick en av uppgifterna ut på att ta hand om välskötta små och medelstora bolag som fått det tufft på en ”bottenfrusen kreditmarknad”.

I samma veva gick hon in i Handelsbankens koncernledning. 2010 tog hon över bankens största region – Stockholm – som sedan dess har varit mer lönsam än genomsnittet, omsättningen närapå fördubblats och kundnöjdheten vässats.

Parallellt med att behålla ansvaret för regionbanken i Stockholm gjorde hon så bra ifrån sig att hon 2016 utsågs till bankens ställföreträdande koncernchef med särskilt ansvar för bankens samlade affärer gentemot större svenska bolag.

Utanför arbetstid sitter hon som ledamot i alltifrån Stockholmsmässan till World Childhood Foundation.

När hon tar över vilar ett tungt ansvar på hennes axlar att få bort gubbkulturen i banken efter höstens anklagelser om sexuella trakasserier.

Ett tecken på den kulturen är kanske också att Carina Åkerström får en fast lön på 12 miljoner kronor, vilket är 1,2 miljoner kronor mindre än föregångaren Anders Bouvin.

Mer läsning: Millennials lämnar toppjobben för att bli rika på bitcoin – och det leder till talangbrist hos bankerna