Fotograf: TT

Aktien rasade 26% – sen stoppades all handel i forskningsbolaget

Frossa bland bolag som forskar kring alzheimer sprider sig på Stockholmsbörsen. Bioartic är i fokus sedan bolagets samarbetspartners avbrytit fas 3-studier. OMXS30-index befinner sig samtidigt i negativt territorium.

Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på torsdagen alltjämt kring nollstrecket, efter att ha återhämtat en initial mindre nedgång.

Bland dagens vinnare märktes gruvbolaget Boliden, som fick draghjälp av nya uppgångar för basmetallpriserna, men även flera verkstadsbolag noterades på plus. Sämre gick det för Skanska och Hexagon.

Bioarctic handelsstoppades efter att ha rasat i spåren av avbrutna fas 3-studier inom Alzheimers hos partnerna.

Strax före klockan 13 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,2 procent upp till nivån 1.602. Aktier för 5,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index ned 0,8 respektive 0,2 procent.

Boliden tog toppositionen i storbolagsindexet med en uppgång på 1,4 procent. Metallpriserna steg överlag, med koppar upp på de högsta nivåerna sedan sommaren 2017. Utanför OMXS30 avancerade Semafo 3,8 procent och Lundin Mining knappt 3 procent justerat för utdelning. I London steg de globala gruvbolagen på bred front.

Klart uppåt var det även för ståltillverkaren SSAB som avancerade 1,2 procent. Inom skogssektorn stack Billerud Korsnäs ut med en uppgång på 2,3 procent efter en positivt hållen analysuppdatering från Nordea.

Andra vinnare var Swedbank, upp 0,8 procent med stöd av en köprekommendation från ABG inför fredagens penningtvättsutredning, samt Sandvik och Atlas Copco.

Skanska, som håller kapitalmarknadsdag, noterades i bottenskiktet med en nedgång på närmare 3 procent tillsammans med SCA som handlas utan rätt till utdelning.

"Baserat på den förväntade utvecklingen i befintlig orderstock kommer Skanska sannolikt inte att uppnå målet för rörelsemarginalen i Byggverksamheten under 2019 och 2020", uppgav Skanska som därmed upprepade tidigare budskap.

Bland oljebolagen var det överlag glada miner. Brentoljan backade något från onsdagens högsta toppar, men handlades alltjämt över 68 dollar per fat.

Enquest tog täten i sektorn med en uppgång på knappt 13 procent. Bolaget redovisade ett resultat före skatt på 94 miljoner dollar och upprepade produktionsprognosen för 2019.

Africa Oil adderade 3,6 procent. Norska Sparebank 1 upprepar sin köprekommendation och spår att 2019 blir ett "transformativt år" för bolaget.

Lundin Petroleum, det största av de Stockholmsnoterade oljebolagen, steg drygt 1 procent.

Läs även: Förvärvsmaskin och billig skogsaktie haussas av proffsen – "köpläge för långsiktiga"

Bioteknikbolaget Bioarctic handelsstoppades efter en nedgång på drygt 26 procent, sedan samarbetspartnerna Biogen och Eisai stoppat två fas 3-studier med aducanumab mot alzheimer. Aducanumab är en konkurrent till antikroppen BAN2401 som Bioarctic utvecklat i samarbete med just Eisai och Biogen. Även forskningsbolaget Alzinova, som forskar kring alzheimer, föll också, ned 11,5 procent. Biogen rasade 27 procent i den amerikanska förhandeln.

Carnegie har sänkt sin rekommendation för kredithanteringsbolaget Intrum till behåll med oförändrad riktkurs. Intrums aktie var ned 6,4 procent på torsdagsförmiddagen. I sektorn fortsatte nedgången för Hoist, som på onsdagen fick sänkt rekommendation till behåll av Pareto. Hoist backade närmare 6 procent.

Hjälmbolaget Mips rekylerade upp drygt 8 procent efter onsdagens ras på över 30 procent. Vd Johan Thiel är "fortsatt lika övertygad som tidigare" om bolagets förmåga att nå de långsiktiga finansiella målen. Enligt Handelsbanken är oron kring en konkurrents nya hjälmar "överdriven".

Läs mer: Börsrallyt efter Feds räntebesked kom av sig – bankjättar faller tungt


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST