Fotograf: Unsplash/Christian von Essen

Hon har skapat ett Uber för drönare: ”Det fanns många drönare i världen, men de gjorde inte så mycket bra saker”

I veckans avsnitt av podden Heja framtiden träffar vi Helena Samsioe som grundat drönarbolaget Globhe.

”Jag såg att det fanns en väldans massa drönare i vår värld som gjorde diverse olika saker, men inte så mycket bra saker. Och det var inte så koordinerat,” berättar Helena Samsioe.

Det var så hon för tre år sedan fick idén till Globhe, ett bolag som samlar drönarpiloter över hela världen på en och samma plattform. Därmed kan Globhe sälja såväl leverans- som kartläggningstjänster i områden där terrängen är svårbemästrad.

”Grundtanken är att vi matchar efterfrågan från kund med rätt teknisk lösning, och i det här fallet så är det då drönaren.”

Podcasten Heja framtiden vill lyfta nyheter kring positiv utveckling och tekniska möjligheter och föra samtal kring hur vi kan skapa en bättre framtid tillsammans.

Heja framtiden programleds av Christian von Essen.

Lösningen fick snabbt epitetet ”ett Uber för drönare” i media – en beskrivning som till viss del stämmer, menar Helena Samsioe, som kammade hem en plats på Veckans Affärers lista över de 15 mäktigaste techprofilerna 2019.

Men till skillnad från taxitjänsten Uber är syftet med drönartekniken att göra världen bättre genom att frakta mediciner eller tillhandahålla data i katastrofområden.

”När det gäller drönardatan så är det ett social impact-värde i det vi gör, framför allt i det att man kan beställa drönardata från oss exempelvis vid en naturkatastrof”, säger Helena Samsioe.

”Vi kommer att hålla oss mycket till att drönarna runtom i världen ska kunna tillföra någon form av samhällsnytta, oavsett om det rör leveranser eller databiten.”

Lyssna på hela avsnittet av Heja Framtiden med Helena Samsioe: