Fotograf: Pexels

Monsterlyft på över 40% för SaltX livar upp Stockholmsbörsen

Nyheter från energilagringsbolaget Saltx får marknaden att jubla. Kappahl är också kursvinnare efter kvartalsrapport. Som helhet pendlar Stockholmsbörsen kring nollstrecket.

Stockholmsbörsen har hittills under onsdagen handlats kring nollstrecket i linje med flera börser i omvärlden. Beskedet att Storbritannien söker en förlängning av brexitprocessen fick ingen större börspåverkan. Den tyska biltillverkaren BMW:s vinstvarning tyngde fordonssektorn i Europa och pressade även Autoliv. Konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag gick svagare än mer defensiva företag.

Klockan 14.25 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent till 1.614. Aktier för 7,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa gick Frankfurtbörsen klent efter nedgångar för Bayer och BMW, men överlag var de europeiska börsrörelserna begränsade. Svaga investmentbank-intäkter hos UBS tyngde de schweiziska bankerna.

I OMXS30 gick det svagast för säkerhetsföretaget Securitas som sjönk 2,0 procent och bilsäkerhetsföretaget Autoliv som tappade 1,3 procent. Flera industriföretag som ABB, Sandvik, SKF och Atlas Copco tappade runt 1 procent vardera.

I motsatt indexände steg Getinge, Hexagon och Swedish Match med drygt 1 procent.

Rapporterande Kappahl klättrade 7 procent sedan bolaget redovisat en liten rörelsevinst för perioden december-februari. Den jämförbara försäljningen ökade 2,9 procent jämfört med samma period ett år tidigare, klart mer än vad till exempel Kepler Cheuvreux hade räknat med. Kappahl meddelade även fler detaljer kring sitt åtgärdsprogram.

Läs mer: Klädkedjan bommar igen 20-talet butiker i nytt sparpaket – men överraskar på sista raden

På plus noterades även byggbolaget NCC, som har tecknat ett fyraårigt ramavtal med danska Fsb värt 3,3 miljarder kronor. Aktien avancerade 1,4 procent.

Skistar rapporterade ett resultat efter skatt på 555 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret (502). Bokningsläget var 7 procent lägre för resten av säsongen jämfört med ett år innan, vilket bolaget hänför till kalendereffekter. Aktien var ned 1,5 procent.

På forskningsbolaget Oasmias extrastämma på tisdagskvällen fick den störste ägaren Per Arwidssons styrelseförslag stöd, medan avgående ordföranden Julian Aleksov fick ge sig efter en lång maktkamp. Aktien steg initialt över 14 procent, men föll sedan tillbaka till en nedgång på cirka 2,1 procent.

Energilagringsbolaget Saltx har startat driften av den storskaliga piloten hos Vattenfall i Berlin. De första in- och urladdningarna är utförda med tillfredställande resultat, uppgav Saltx. Aktien lyfte 43 procent.

Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, steg 3,2 procent utan att några nyheter hade presenterats.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserves penningpolitiska besked kommer klockan 19 på onsdagskvällen. Någon ränteändring väntas inte, men centralbanksledningens förväntningar kring styrräntan kommer att studeras noga.

Missa inte: Listan: Börsens allra bästa köp – enligt 988 analyser


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST