Fotograf: Unsplash

Beijing – det nya Silicon Valley? Här är 4 megatrender som talar för det

Expansion, globalisering, urbanisering och vinnaren tar allt. Det är fyra megatrender som driver startup-världen och har banat väg att Kinas huvudstad Beijing snart kan passera Silicon Valley som världens ledande startup-region. Det visar den amerikanska rapporten "Rise of the Global Startup City".

Startup-världen domineras inte längre av Silicon Valley.

Det är kontentan av rapporten "Rise of the Global Startup City" av den amerikanska forskarduon Richard Florida och Ian Hathaway. Studien omfattar 100 000 riskkapitalaffärer, drygt 300 större städer och 60 länder 2015-2017.

Forskarna har identifierat fyra större transformationskrafter – stor expansion, globalisering, urbanisering och vinnaren tar allt – som tydligt visar vad som håller på att ske.

Expansion
Jämfört med 2010 har antalet riskkapitalaffärer ökat med 73 procent till 14 800 år 2017, medan den totala kapitalvolymen har ökat med 231 procent till 171 miljarder dollar för motsvarande period. I en Harvard Business Review-artikel anser forskarduon att siffrorna har nått lika höga nivåer som vid peaken av dotcom-eran – rentav högre – och trenden har inte vikt i år.

Globalisering
Rapporten visar hur USA:s närmast monopolliknande situation med 95 procent av det globala riskkapitalet på mitten på 90-talet först gradvis krympt till tre fjärdedelar 2012 för att sista fem åren rasa till drygt hälften I kölvattnet av den utvecklingen lockade San Francisco 16 procent av det globala VC-flödet, Beijing 14,2 procent och New York är trea med 6,6 procent.

Urbanisering
Under årtionden var såväl startupbolag som globalt riskkapital lokaliserade till amerikanska städer som San Francisco, Boston, Seattle, Austin och forskningstriangeln utanför North Carolina. I dag ser bilden annorlunda ut där alltfler av världens megastäder finns med på 10-i-topp-listan och där San Jose i hjärtat av Silicon Valley är enda staden med färre än 2 miljoner invånare.

Vinnaren-tar-allt
Startup-bolag och riskkapital visar ett tydligt geografiskt vinnaren-tar-allt-mönster där de fem främsta städerna tar nära hälften av det globala riskkapitalet och topp 25 drygt tre fjärdedelar.

Förutom de fyra megatrenderna har snabb teknikutveckling med en sammansmältning av höghastighetsinternet, smarta telefoner och molntjänster gjort att det går att skapa och skala bolag till en bråkdel av tidigare kostnader.

Världen har också upplevt en aldrig tidigare skådad minskad fattigdom samt växande medelklass. Parat med det satsar alltfler städer på olika politiska åtgärder som att stärka sitt universitetssystem, öka satsningar på FoU och underlätta inflödet och högkompetent utländsk arbetskraft för att stärka sin globala konkurrenskraft.

Forskarna konstaterar dock att även om San Francisco alltjämt är den ledande platsen för riskkapitalaktiviteter och robusta ekosystem som föder fram många hightech-bolag har utvecklingen banat väg för att samma sak numera finns tillgängligt på alltfler platser i världen.

Världens 10 främsta städer att locka riskkapital – stod för ett snitt på 60 procent av kapitalet 2015-2017:

Nummer – stad – befolkning (miljoner)– VC-investeringar (miljarder dollar) – global andel
1. San Francisco - 4,7 – 27,3 - 16 procent
2. Beijing – 21,8 – 24,3 – 14,2 procent
3. New York – 20,2 – 11,3 – 6,6 procent
4. San Jose – 2,0 – 8,3 – 4,9 procent
5. Boston – 4,8 – 8,2 – 4,8 procent
6. Shanghai – 24,3 – 7,9 – 4,7 procent
7. Los Angeles – 13,3 – 5,8 – 3,4 procent
8. London – 14,0 – 5,2 – 3,1 procent
9. Hangzhou – 9,1 – 3,8 – 2,2 procent
10. Bangalore – 10,3 – 3,5 – 2,1 procent

Kommentar: Siffror över rikskapitalinvesteringar visar på ett årligt genomsnitt för perioden 2015-2017. Forskarnas analys bygger på data från PitchBook

Mer läsning: Kinesiska AI-bolaget som ser allt – vi har besökt hjärnan bakom massövervakningen