Tidigare möte mellan Donald Trump och Kinas vice premiärminister Liu He. Fotograf: Susan Walsh/AP

Svenska storbolagen står på Trumps sida i handelskriget

Den ofta kritiserade presidenten har supportrar i svenska storbolag när det gäller handelskonflikten med Kina. Det visar en ny undersökning från Stockholms handelskammare.

I en undersökning från Stockholms handelskammare ger deras största medlemsföretag sin syn på handelskonflikten mellan USA och Kina. Det visar sig att fler stödjer president Trumps linje än som tycker att han har fel.

De har svarat på en femgradig skala om Donald Trump har rätt eller fel i sin kritik. Värdet understiger tre, vilket betyder att svenska bolagen tycker att Trump har mer rätt än fel.

Bildkälla: Stockholms handelskammare

"Många svenska företag upplever att de inte har samma möjlighet att investera i Kina som kinesiska företag har i Sverige. Därför är det en positiv signal att förhandlingar pågår och för ett litet land som är exportberoende – som Sverige – är överenskommelser på denna nivå väldigt viktiga att få på plats", säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare, i en kommentar.

Kärnan i konflikten rör tillträdet för amerikanska bolag till jättelika marknaden i Kina. En knäckfråga i förhandlingarna är att de inte ska behöva lämna över immateriella rättigheter och teknologi för att få tillgång till kinesiska marknaden.

Läs även: Miljardärerna som utmanar Trump inför presidentvalet 2020

"Handelskrig är bra och enkla att vinna", twittrade Trump i mars vilket följdes av strafftullar på kinesiska varor för hundratals miljarder och motåtgärder från Kina.

Totalt har 19 företag svarat, varav 60 har fått frågan, i Stockholms handelskammares enkät.

Den utdragna handelskonflikten fortsätter samtidigt att hålla marknaden på halster. Nya uppgifter gällande att toppmötet mellan president Donald Trump och Kinas motsvarighet Xi Jinping kan komma att skjutas upp till juni. Det rapporterar South China Morning Post och hänvisar till källor.

Läs även: Analys: Trumps handelskrig – så påverkar det världshandeln, Sverige och dig


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST