Fotograf: Axel Heimken/DPA/AP/TT, Magnus Glans

Hans klimatinitiativ ska få 66 miljoner bankanställda att driva förändring inifrån

”Vi kan inte få våra kunder att välja hållbart om vi själva inte är övertygade”, säger Anders Langworth som tagit initiativet till ”Bankers for climate”.

”Vi som bankanställda sitter mitt i smeten för omställningen. Det är självklart viktigt för alla sektorer, men det är pengarna som styr.”

Anders Langworth jobbar normalt i hållbarhetsteamet på Nordea men understryker att han tagit initiativet till att starta ”Bankers for climate” helt privat.

”Jag ville inte att det skulle uppfattas som pr för Nordea.”

Det var när han i september i fjol besökte Global Climate Action Summit som idén plötsligt dök upp i hans huvud.

”Jag satt där och lyssnade på alla ledare, presidenter och andra och deras tydliga ställningstagande för hur de skulle bidra till omställningen, saker som skulle göra skillnad på riktigt.”

Han lämnade salen och registrerade namnet på sajten som gick live förra onsdagen.

Läs även: Greta Thunberg får oväntat stöd från betongindustrin: ”Måste bli dyrare för oss att släppa ut koldioxid”

”Nu en dryg vecka efter lansering har jag fått in 250 namn, men det som är riktigt kul är att det är människor från hela världen som skrivit under. Jag ser också att det sprider sig på sociala medier när andra skriver inlägg om det. Det blir ringar på vattnet.”

Det första målet är att nå 30 000 underskrifter. Det kanske låter mycket men är ändå bara en liten del av de totalt 66,4 miljoner anställda inom bank och finans globalt.

När det målet är nått ska Anders Langworth kontakta cheferna för världens stora banker brevledes med krav på att öka kunskapen hos personalen och höja satsningen på att ta fram bättre erbjudanden till kunderna som sänker koldioxidutsläppen.

”De flesta som jobbar på bank jobbar inte med hållbarhetsfrågor. Alla vet att det finns hållbarhetsfonder men de ser inte den hur stora möjligheter bankerna har att agera utifrån klimatperspektivet och hur viktigt det är att vi tar det ansvaret.”
”Bankers for climate” ska vara verktyget som får de bankanställda att reagera inifrån och göra deras röster hörda, menar han.

”Ofta är kunskapen om hållbara produkter ganska låg hos kunderna men vi kan inte få våra kunder att välja hållbart om vi själva inte är övertygade.”

Hur långt skulle du säga att finansvärlden har kommit idag vad gäller klimatomställningen?

”Globalt är vi kanske på fem av tio vad gäller viljan, men att faktiskt göra ligger vi kanske på en trea. I Europa ligger kanske viljan hos de högsta cheferna mellan sju och åtta, men att göra ligger det på en femma.”

Från idag fram till år 2050 kommer det att krävas minst 60 000 miljarder dollar för att bekosta klimatomställningen, enligt FN:s miljöprograms finansinitiativ, ofta förkortat UNEP FI. En stor del av denna finansiering kommer finanssektorn att behöva hjälpa till med.

Mer läsning: Svensken som ska investera 30 miljoner dollar i agtech: ”Vi måste sluta prata om veganskt, vegetariskt och köttfritt”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST