Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Fotograf: Tomas Oneborg / SvD / TT

Nya turer i Swedbank-härvan: 5 uppseendeväckande detaljer du borde känna till

SVT rapporterar om ett hemligt dokument där Swedbanks toppchefer redan förra hösten fick veta om misstänkta transaktioner. Enligt DI:s källor har en extern granskare konstaterat "stora överträdelser av antipenningtvättsskyldigheterna". Här är en snabbguide till vad som har hänt senaste dygnet i härvan kring Swedbank.

1. Intern rapport: Misstänkta kunder har slussat 95 miljarder

En inom Swedbank intern rapport visade att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat kring 95 miljarder svenska kronor mellan varandra. Det rapporterar Svt.se på fredagen.

Rapporten är från september 2018. Samma höst förnekade bankens vd Birgitte Bonnesen att banken skulle vara inblandad i den penningtvättshärva som hade rullats upp kring Danske Bank i Estland.

Birgitte Bonnesen och kommunikationsdirektör Gabriel Francke Rodau hänvisade då till en intern rapport vars slutsatser bankledningen inte har velat avslöja under vinterns härva.

"Nu har vi gått igenom allting och vi har avslutat den här genomgången, för det finns ingenting", sade Birgitte Bonnesen till Dagens Industri i oktober 2018.

Men enligt Svt:s Uppdrag granskning bekräftar rapporten programmets tidigare avslöjande om misstänkt penningtvätt.

"Ett stort antal misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank har slussat 3,2 miljarder euro och 6,7 miljarder amerikanska dollar mellan bankerna", skriver Svt i sin artikel.

Rapporten är märkt "confidential" och ska vara författad av "Swedbank Compliance". På mottagarlistan finns Birgitte Bonnesen och flera andra i koncernledningen.

"Siffran på 95 miljarder kronor som Uppdrag granskning hänvisar till är den totala siffran på alla transaktioner som gått mellan Danske Bank och Swedbank mellan 2007 och 2015 som framkommit när vi valt ut ett antal riskindikatorer. Det är alltså inte en siffra på 'misstänkta kunders transaktioner' som Uppdrag granskning hävdar. Däremot är det den gruppen kunder, totalt cirka 2.000 till antalet, som Swedbank sedan gjorde en fördjupad analys av", skriver Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau i ett mejl till Svt.

2. Swedbanks försvar: Vi gick i vissa fall vidare med anmälningar

Swedbank gick vidare med "ytterligare aktiviteter" efter den granskning, och den interna rapport som togs fram, i höstas.

Det skriver banken i ett pressmeddelande som svar på att Svt i morse rapporterat bankens interna rapport hösten 2018 visat att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat kring 95 miljarder svenska kronor mellan varandra. Parallellt försäkrade bankens ledning att den gått igenom alla betalningar och inte hittat någonting.

"Uppdrag granskning hänvisar till olika siffror avseende betalningar som sägs ha gått mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank under nästan tio års tid. Detta är bruttosiffror i den initiala analysen. Uppdrag gransknings siffror kan exempelvis sättas i relation till den siffra på 2.000 miljarder kronor som figurerat kopplat till Danske Bank", skriver banken.

Banken skriver i fredagens pressmeddelande att Swedbank, till följd av uppgifter om Danske Bank, gjorde en analys av betalningar mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank. I analysen gick Swedbank igenom betalningar mellan åren 2007 och 2015.

"I analysen förra året tittade vi på både nuvarande och före detta kunder i Baltikum. Resultatet av den första genomgången gjorde att vi sedan gick vidare med en fördjupad analys av cirka 2.000 kunder i hela Baltikum. /.../ I många fall fanns ingen anledning att agera vidare, men i vissa fall gick vi vidare med bl.a. anmälningar till finanspolisen", säger Birgitte Bonnesen i fredagens pressmeddelande.

I pressmeddelandet väljer banken även att berätta om åtgärder mot penningtvätt under 2018.

"Vi fick i snitt cirka 80 varningssignaler dagligen. De transaktionerna gjorde vi en fördjupad analys av. Det ledde i sin tur till cirka fyra anmälningar per dag till den estniska finanspolisen", heter det från banken om fjolåret som alltså inte omfattas av den interna granskningen.

3. "Stora överträdelser" enligt extern granskare

En extern granskare, anlitad av Swedbank, har kommit fram till att det skett "stora överträdelser av antipenningtvättsskyldigheterna" i Swedbanks estniska verksamhet. Det uppger källor för Dagens Industri.

I februari anlitade Swedbank den brittiska konsultfirman FAR som fick uppdraget att analysera SVT:s material om påstådd penningtvätt i den estländska filialen.

Flera källor uppger för Dagens Industri nu att banken dessförinnan tillsatt en annan extern granskare och enligt uppgifterna ska denna granskare tidigare i år tecknat en mycket mörk bild av vad som försiggått i Estland.

"Den externa granskaren beskrev bland annat 'stora överträdelser av antipenningtvättsskyldigheterna' i Swedbanks estniska verksamhet och pekade specifikt på bankens så kallade HRNR-kunder, vilket är en förkortning för 'high risk non resident'-kunder - alltså utländska högriskkunder", skriver Dagens Industri i sin artikel.

4. FI har tagit emot rapport om penningtvätt

Finansinspektionen bekräftar att myndigheten den 1 mars mottagit en rapport från Swedbank om misstänkt penningtvätt. Det framgår av ett meddelande som FI lagt ut på sin hemsida.

"Rapporten är ett av flera underlag som kommer att ingå i den gemensamma undersökning som FI genomför med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna", skriver FI.

5. Källor: Styrelsen tog del av granskningsrapporten

Swedbanks styrelse tog i höstas del av den interna granskningsrapport som bland annat visade att 80 miljarder kronor slussats mellan misstänkta kunder i Swedbank och Danske Bank. Det uppger källor för Dagens Industri.

Enligt uppgifterna hade vd Birgitte Bonnesen styrelsen bakom sig i beslutet att inte offentliggöra slutsatserna i den interna granskningen som initierades med anledning av vad som hade kommit fram kring Danske Bank. Flera källor uppger att Swedbanks styrelse i höstas tog del av slutsatserna i granskningsrapporten, däribland uppgiften om de suspekta transaktionerna och kopplingen till det som kallas ryska tvättomaten.

I samma veva sade Birgitte Bonnesen att banken avslutat den berörda genomgången "för det finns ingenting".


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST