Vd Karl-Johan Persson levererar med nya försäljningssiffror. Aktiemarknaden är dock inte lika imponerad som analytikerna.

Analytiker: Därför straffas H&M på börsen – trots att de prickar förväntningarna

Klädjätten H&M i stort sett prickar förväntningarna med försäljningssiffror för perioden december till februari. Ändå faller aktien tungt på Stockholmsbörsen.

H&M:s försäljning steg med 4 procent i det första kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019, jämfört med samma kvartal året innan då försäljningstillväxten var oförändrad.

Försäljningssiffran är exklusive valutakursförändringar och inklusive moms.

Enligt Infront Datas sammanställning av 14 estimat hade analytikerna i genomsnitt räknat med att försäljningen skulle öka med 3,9 procent.

I samband med sitt bokslut uppgav H&M att försäljningen under perioden 1 december till 28 januari beräknades ha ökat med 4 procent.

Försäljningen exklusive moms uppgick i kvartalet till 51.015miljoner kronor (46.181). Analytiker hade räknat med 49.863 miljoner kronor, enligt Infront Data.

Storbanken DNB bedömer att försäljningen i jämförbara butiker steg med 1 procent, vilket var i linje med bankens förväntningar. Banken har sedan tidigare säljråd för aktien med riktkurs 120 kronor.

H&M:s aktie faller tungt i den efterföljande börshandeln. Klockan 14.50 stod kursen 4,4 procent lägre för dagen.

Så här kommenterade Carnegies analytiker siffrorna inför börsöppning:

"Aktien har hållit sig uppe förvånansvärt bra det senaste året trots en konsekvent skarp resultatminskning. Den starka utvecklingen de senaste två dagarna (+2% och +3,5%, reds anm) indikerar att marknaden hade förväntat sig en förbättrad försäljning", skriver Carnegie som sedan länge har rekommendationen sälj för H&M-aktien.


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.