Fotograf: Per Lochen/TT

Kurskollaps för MQ som ber ägarna om mer pengar – H&M:s kräftgång drar ned OMXS30

Stockholmsbörsen vände på fredagsförmiddagen till plus efter en svag inledning, men var alltjämt en av de för dagen svagare börserna i Europa sedan indextungviktarna H&M och Swedbank båda tappat mark.

H&M pressade efter sin försäljningsrapport och Swedbank tappade på nya penningtvättsuppgifter. På uppsidan tog Swedish Match och Autoliv igen förlorad mark.

Vid 12.20-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent till nivån 1.594. Aktier för drygt 8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike motsvarande index upp 0,9-1,1 procent och i London var FTSE100 upp 0,8 procent.

Den internationella optimismen följde det brittiska parlamentets ja-röst till en förlängning av brexitprocessen på torsdagskvällen. Även från Kina kom nyheter som tolkades försiktigt positivt, i form av att en ny lag som förbjuder kinesiska lokalmyndigheter att pressa utländska bolag till tekniköverföringar fick brett stöd.

I det svenska storbolagsindexet låg H&M i botten med en nedgång på 4,3 procent sedan bolaget levererat försäljningssiffror för december-februari. Veckans avancemang summeras därmed till måttliga 0,6 procent trots flera dagar med tydliga uppgångar. I lokala valutor steg försäljningen med 4 procent under perioden, vilket kan jämföras med förhandstipsen som enligt Infront Data i snitt låg på +3,9 procent.

Läs mer: Analytiker: Därför straffas H&M-aktien - trots att de prickar prognosen

Storbankerna visade blandad utveckling, med Swedbank som svagaste kort efter en nedgång om 0,5 procent. Enligt uppgifter till Dagens Industri har en extern granskare redan tidigare kommit fram till att det skett "stora överträdelser av antipenningtvättsskyldigheterna" i bankens estniska del. Svt.se uppger också att en bankintern rapport visar stora överföringar mellan Swedbank och Danske bank under åren 2007 till 2015.

I sektorn steg SEB och Handelsbanken omkring 0,5 procent.

I toppen av OMXS30-indexet låg Swedish Match, som avancerade 2,5 procent. Aktien har därmed för andra dagen i rad tagit igen delar av det fall som ytterligare FDA-kommentarer om förbud mot smaksatta cigarrer utlöste tidigare i veckan.

Uppåt var det också för bilsäkerhetsjätten Autoliv, för andra dagen på nio handelsdagar. Depåbeviset steg 2,1 procent. I övrigt hade både verkstad och telekom överlag en stark förmiddag.

Modebolaget MQ redovisar en ökad rörelseförlust i sitt andra kvartal, samt en negativ försäljningsutveckling i jämförbara butiker. MQ planerar även en garanterad företrädesemisson som ska tillföra bolaget 176 miljoner kronor. Aktien rasade drygt 29 procent och har därmed tappat över 70 procent det senaste året.

Den placering av 15 miljoner aktier som Nordic Capital aviserade i Resurs efter gårdagens börsstängning genomfördes till priset 58:00 kronor per aktie. Aktien noterades 4,3 procent ned till 58:30 kronor.

Scandidos föll drygt 13 procent sedan bolaget sagt sig inte kunna med säkerhet fastslå att det har tillräckligt med rörelsekapital för att täcka kapitalbehovet under de kommande tre månaderna.

First North-listade Savosolar rusade närmare 150 procent till omkring 0:14 kronor sedan solenergibolaget gett sig in på den kinesiska marknaden genom ett samarbete med en lokal aktör. Kursen är därmed tillbaka på de nivåer som gällde i november 2018, men alltjämt ned mer än 50 procent jämfört med för ett år sedan.

Crunchfish kinesiska partner och återförsäljare Nibiru har tecknat avtal med kinesiska Shenzhen Arts-Star avseende AR-glasögon under varumärket Polaroid. Aktien steg drygt 6 procent.

Makro:

- USA: Empire manufacturing index mars kl 13.30

- USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande feb kl 14.15

- USA: JOLTS-data, lediga jobb mm, januari kl 15.00

- USA: Michiganindex (prel) mars kl 15.00

Läs mer: Snapchat-bolaget rusar tvåsiffrigt efter första köpreken – samtidigt som Facebook tar stryk


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST