Fotograf: Jae C. Hong/AP via TT

Här visar Elon Musk upp nya Tesla Model Y

Elbilstillverkarens senaste nyhet är en mellanstor suv.

På torsdagen avtäcktes Teslas senaste modell, crossover-suv:en Model Y, i biltillverkarens designstudio i Hawthorne i Kalifornien. Det skriver Business Insider.

Bilen kommer att släppas i fyra olika versioner, varav långdistansmodellen kommer ha en maxräckvidd på 300 miles, eller 480 kilometer.

Räckvidden för elbilens standardversion ligger på 483 kilometer (300 miles) per laddning, och bilen kommer att ha plats för sju personer enligt Teslas vd och grundare Elon Musk.

Läs även: Ny tweet, nytt blåsväder – Elon Musk anklagas för domstolstrots

”Den har funktionaliteten hos en suv, men den kommer att köras som en sportbil”, sade Elon Musk, som uppgav att han förväntar sig att Model Y kommer bli den säkraste suv:en i mellanstorlek.

”Av alla mellanstorleks-suv:ar så kommer det här att vara den du vill ha.”

Priset för Model Y börjar på 39 000 dollar, motsvarande drygt 360 000 kronor. Bilen kommer att nå marknaden hösten 2020. Tesla öppnade för förhandsbeställningar av modellen mot en deposition på 2500 dollar direkt efter torsdagens event.

Model Y är Teslas sjätte modell hittills, och kan bli biltillverkarens viktigaste när man siktar på att expandera och dra in tillräckligt med pengar för att betala tillbaka de enorma skulder som tynger bolaget.

I slutet av februari meddelade Tesla att man skulle stänga majoriteten av sina butiker och flytta försäljningen online, och att man skulle släppa en budgetvariant av Model 3. Men bara en dryg vecka senare backade Tesla och sa att man skulle hålla flera butiker öppna och höja priserna på sina fordon tillbaka till tidigare nivåer.

Enligt analytiker på Goldman Sachs kan tilltaget tolkas som att Tesla är på väg in i rejäla motvindar.

”I USA tror vi att mängden information pekar mot avtagande efterfrågan på Teslas fordonsvarianter med högre priser efter starten av utfasningen av de federala skatterabatterna; och vi anser att företagets steg för att fortsätta förbättra sin kostnadsstruktur för att leverera fordon till lägre pris och utnyttja återstående efterfrågan från konsumenterna styrker detta”, skrev Goldman Sachs tidigare i veckan.

Läs även: De flåsar Tesla i nacken – här är elbilarna som är redo att köra om


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.