Boom för en ny veganindustri – när allt fler vänder köttet ryggen

Riskkapitalstinna startupbolag tävlar med det traditionella jordbruket och livsmedelsindustrin. Det gäller att hitta de smartaste alternativa proteinkällorna som både kan föda en växande befolkning och rädda planeten. De allt allvarligare klimatlarmen gör att allt fler vänder köttet ryggen.

Köper du med dig 1 kilo nötkött hem från affären har det genererat 26 kilo koldioxidutsläpp. Köper du potatis måste du köpa 260 kilo för att åstadkomma samma klimatavtryck.

I Sverige svarar våra matvanor för en tredjedel av de totala koldioxid­utsläppen. Och huvuddelen kommer från köttkonsumtionen.

Människans förkärlek till kött på tallriken är en av de stora klimatbovarna. Det är enorma skillnader i klimatpåverkan mellan en köttbaserad kost och en vegetarisk.

Och prognoserna förskräcker. Enligt en rapport från FN:s livsmedel- och jordbruksorganisation FAO från 2011 väntas den totala konsumtionen av kött ha ökat med 76 procent till 2050.

Läs hela Veckans Affärers special om heta vegantrenden och svenska bolag som ligger i framkant på vår premiumsajt VA Insights:

 

Prova Veckans Affärer Insights gratis i 30 dagar


Är du redan prenumerant? Läs här!


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST