Fotograf: Spotify

Spotify rasar över ”Apple-skatt” – Daniel Ek tar nu striden till EU

Här är Spotifys kravlista till Apple som anklagas för att snedvrida konkurrensen.

Musikströmningstjänsten Spotify har lämnat in ett klagomål till konkurrensmyndigheten i EU och menar att teknikjätten utnyttjar sin dominerande ställning.

Apples kontroll över sin appbutik begränsar konsumenternas val av leverantör av musiktjänster till förmån för Apple Music, menar Spotify.

"Efter att ha försökt lösa problemen direkt med Apple begär vi nu att EU-kommissionen vidtar åtgärder för att säkerställa en rättvis konkurrens", skriver Spotifys vd Daniel Ek i ett blogginlägg.

I fokus för klagomålet är den avgift på 30 procent som Apple tar ut för tjänsteleverantörer för att använda Apples system för köp i appar. Något som Daniel Ek refererar till som en "Apple-skatt".

Den tvingade Spotify att höja månadspriset från 9,99 till 12,99 euro samtidigt som Apple Music lanserades till priset 9,99 euro, enligt bolaget.

Spotify-grundaren skriver att "Apple fortsätter att ge sig själva orättvisa fördelar". Föremål för kritiken är inte bara App Store utan även att Apple utestänger konkurrenter från Siri, Homepod och Apple Watch.

I blogginlägget ställer Daniel Ek följande krav på Apple:

Appar måste kunna konkurrera rättvist på egna meriter, och inte baserat på vilka som äger App Store.

Konsumenter måste få välja betalningssätt själva, och inte "låsas in" eller tvingas använda system med diskriminerande avgifter som Apples.

Appbutiker borde inte vara tillåtna att kontrollera kommunikation mellan tjänster och användare. Hit hör "orättvisa" restriktioner vad gäller marknadsföring och reklam.

Läs även: Senaste toppkandidaten att utmana Trump vill bryta isär Facebook, Amazon och Google


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST