Fotograf: Pontus Lundahl/TT

Kursslakt i Clas Ohlson efter rapportbesvikelse – verkstadsjättar lyfter index

Ventilationsbolaget Systemair störtdyker efter att ha redovisat bokslut, och även Clas Ohlson straffas hårt på nya siffror. Här är det viktigaste du behöver veta om onsdagsbörsen.

Stockholmsbörsen öppnade onsdagens handel med en mindre nedgång men vände snart upp för att vid lunchtid handlas i positivt territorium.

I likhet med Stockholm var också handeln på Europas börser något avvaktande och med brist på klar riktning efter torsdagskvällens brexitomröstning där det brittiska parlamentet åter röstade nej till premiärminister Theresa Mays brexitavtal.

Clas Ohlson och Systemair fick tummen ned på morgonens kvartalsrapporter och båda drabbades av kurspress på börsen.

Runt klockan 13.15 var Stockholmsbörsen storbolagsindex OMXS30 upp 0,4 procent till nivån 1.572. Aktier för 5,3 miljarder kronor hade då omsatts.

Bland svenska aktier som drog upp OMXS30 fanns verkstadsaktier. Hexagon steg 1,9 procent och befann sig i toppen av storbolagsindex, efter att storägaren Melker Schörling AB sålt aktier i bolaget för drygt 1,7 miljarder kronor. Aktien har varit pressad under de dagar då investmentbolaget sålt av, mellan den 7 och 12 mars. Efter försäljningarna äger Melker Schörling 23,6 procent av aktierna och 45,1 procent av rösterna. Boliden steg 0,7 procent inför onsdagseftermiddagens kapitalmarknadsträff. Gruvkoncernen upprepade sin investeringsprognos för 2019 i ett pressmeddelande som skickades ut på morgonen. På minussidan i storbolagsindex återfanns Electrolux i botten, ned 1,2 procent.

Clas Ohlson föll 10 procent. Av rapporten framgick att tillväxten i det tredje kvartalet inte nådde bolagets interna mål. Lönsamheten har därför påverkats och Clas Ohlson sänker sin prognos för rörelsemarginalen helåret.

Ventilationsföretaget Systemair backade i sin tur 7,7 procent efter att rörelseresultatet för det tredje kvartalet visat sig ligga klart under analytikernas förväntningar.

"Analytikerna har möjligen haft lite för höga förväntningar med hänseende till kalendereffekter och att det tredje kvartalet historiskt är ett mindre kvartal för oss", säger ventilationsbolagets vd Roland Kasper till Nyhetsbyrån Direkt.

H&M-konkurrenten Inditex sjönk 4,3 procent på Madridbörsen efter att ha levererat ett fjärde kvartal under förväntan. I Stockholm steg H&M i stället 0,6 procent. På fredag presenterar H&M sina försäljningssiffror för sitt första kvartal.

G5 Entertainment stack ut med ett kurslyft på knappt 6 procent. På tisdagskvällen framkom att mobilspelsbolagets operative chef köpt 5.000 aktier i G5.

Cancerläkemedelsföretaget Ascelia Pharma gjorde debut på Stockholmsbörsens small cap-lista. Teckningskursen i nyemissionen inför noteringen var 25 kronor och aktien handlades runt 24:80 kronor vid lunchtid.

I en ny omröstning på onsdagskvällen ska det brittiska parlamentet ta ställning till ett avtalslöst utträde ur EU. Om parlamentet även röstar nej till detta förslag ska en ny omröstning hållas på torsdag om huruvida det brittiska utträdet ur EU senareläggs.

På råvarumarknaden var oljepriserna 0,5-1 procent upp mot bakgrund av nedskärningar i utbudet från Opec och USA:s sanktioner mot Iran och Venezuela. I kväll publiceras officiella veckosiffror för amerikanska oljelager från energidepartement, DOE.

Läs även: Apple stiger på börsen efter inbjudan till event där de väntas lansera Netflix-utmanare

* USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 15.30


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST