Fotograf: Pressbild SAS

Så tycker SAS-vd:n att vi ska rädda klimatet: ”Köp mindre taxfree”

Att flyga mindre är inte räddningen för klimatet, enligt SAS vd Rickard Gustafsson.

Hållbarhetsfrågan är viktig för flyget, framhåller SAS vd Rickard Gustafsson i en intervju med Dagens Industri. Men tvärtemot vad vetenskapen säger så hävdar han att vi inte bör minska vårt flygande – och han tycker att inbromsningen av flygandet i fjol är en dålig utveckling.

Läs även: Trendbrott: Svenskarna flyger mindre inrikes – men fortfarande sju gånger mer än det globala snittet

För att klara klimatmålen tycker vd:n att vi i stället ska flyga rakare sträckor och öka användningen av bränsleeffektiva flygplan, bland annat genom användning av biobränsle. Och så ska vi minska vikten ombord, bland annat vad gäller flygstolar – men även våra inköp av taxfreevaror.

Det handlar enligt Rickard Gustafsson om att vi måste ändra vårt beteende som passagerare och fråga oss på vilka sätt vi själva kan bidra till mer hållbart resande.

”Ett kan vara att fundera över hur mycket bagage jag tar med mig på resan, hur många kilo ska jag ta med ombord? Ska jag verkligen beställa taxfree-spriten och flyga den fram och tillbaka till Europa? Det är väl en beteendeförändring?”, säger han till Di.

Samtidigt öppnar dock SAS vd för att börja bokföra höghöjdseffekterna, för att flygbolagen ska få incitament att jobba med att få ned effekterna av flygning på hög höjd.

Mer läsning: Här lyfter flygjätten Boeings första passagerarplan som drivs till 100% av el och saknar pilot


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST