Fotograf: Joel Nilsson

Näringslivets mäktigaste kvinna: ”Jag tror allt vi gör blir mycket bättre när vi är heterogena som grupp”

Swecos vd Åsa Bergman har fokus på urbanisering, digitalisering, globalisering och miljö. Lyssna på vår podd med Näringslivets mäktigaste kvinna 2019.

Åsa Bergman är långvägaren som blev koncernchef för Europas största teknikkonsultbolag Sweco med 15 000 anställda i 70 länder och som nu leder arbetet med att bygga framtidens samhälle.

I år korades hon till Näringslivets mäktigaste kvinna 2019.

”Jag ser det främst som en utmärkelse för Sweco, för det Sweco står för som företag. Både när det gäller att bli ett jämställt och modernt företag, men också det vi sysslar med: Att planera framtidens hållbara städer och samhällen, som också är en stor fråga och ett stort ansvar idag.”

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019

Namn: Åsa Bergman.
Ålder: 51 år.
Familj: Två barn, 19 och 16 år, och sambo.
Bor: I Östersund och Stockholm.
Utbildning och karriär: Civilingenjör väg och vatten vid KTH i Stockholm. Började arbeta på arkitektbyrån FFNS efter examen, bolaget blev senare grunden till nuvarande Sweco. Hittills har hon arbetat 27 år på bolaget.
På fritiden: ”Jag springer, vandrar och åker skidor. Fysisk träning har bara blivit allt viktigare, särskilt när mitt ansvar på jobbet blivit större.”

Beskriv företagskulturen på Sweco!

”Jag är extremt positiv till allt som driver mångfald och jämställdhet framåt, det är min grundsyn när det gäller företagande och företagsamhet. Jag tror på inkludering och människors lika värde och att allt vi gör blir mycket bättre när vi är heterogena som grupp. Ju mer blandad en grupp är, desto bättre presterar den. Och vem vill inte ha det bättre?”

Nu när du har blivit den mäktigaste kvinnan, vad ska du använda den makten till?

”Det har ju inte varit något självändamål för mig att få makt. Men det jag inser att makten gör är att den skapar förutsättningar för att man kan förändra, och för mig har det inneburit att jag kan säkerställa att det skapas förutsättningar kring att människor, alltså våra medarbetare, kan utvecklas och växa. Jag får möjlighet att skapa och kreera den typen av ledarskap och syn jag har på frågor i en verksamhet.”

Lyssna på hela intervjun med Åsa Bergman i vår podd: