Fotograf: Therese Jansson/TT

Proffsen: Dags att plocka in Swedish Match i portföljen – och 3 andra köptips

Här är bolagen som pekas ut som köpvärda i pinfärska analyser.

DI: Swedish Match är högt värderat – på goda grunder

Swedish Match får en köprekommendation av Dagens Industri. Bolagets kapitalsnåla affärsmodell, starka kassaflöden och kontinuerliga återföringar av kapital skapar stora aktieägarvärden och med den nya produkten ZYN har Swedish Match också en bra tillväxtdrivare, menar tidningen.

"Med ZYN blir Swedish Match ännu bättre positionerat mot rökfria produkter vilket är bra när rökningen av traditionella cigaretter faller i världen, framförallt i Europa och USA. Vinsten borde ha goda möjligheter att fortsätta öka både i år och kommande år", skriver DI.

Swedish Match p/e-tal är 20 räknat på årets prognostiserade vinst och 18 på nästa års, men enligt analysen är aktien relativt högt värderad på goda grunder och inte mycket tyder på att värderingen blir lägre med tanke på den stabila intjäningen och de goda utsikterna, heter det.

Börsveckan: 3 nordiska aktier lockar till köp

Börsveckan rekommenderar köp av Christian Berner, norska Europris och Cavotec i den senaste utgåvan. Tidningen ger rådet avvakta för Precio Fishbone, Attendo och Mag Interactive.

Teknikhandelsbolaget Christian Berner kunde tack var ett succéförvärv uppvisa ett starkt fjolår. Den underliggande utvecklingen var inte lika imponerande. Börsveckan ser dock goda förutsättningar för aktien även kommande år, tack varje en modest värdering. Tidningen upprepar sitt köpråd från hösten 2017.

IT-konsultbolaget Precio Fishbone har rusat på First North det senaste året, vilket var väl motiverat givet hög tillväxt och avsevärt förbättrad lönsamhet under 2018. Börsveckan bedömer dock att aktiekursen nu behöver en paus och ger rådet avvakta.

Europris, Norges motsvarighet till ÖoB, levererar förvånansvärt stabila bruttomarginaler i ett tufft konkurrenslandskap. Värderingen är låg och direktavkastningen hög. Det är lågpris även på aktien, anser tidningen och ger köpråd.

Attendo var tidigare en börsgunstling, men har nu hamnat i frysboxen. Aktiekursen underpresterar kraftigt och fallande lönsamhet är orsaken. Börsveckan väljer att, trots kursraset, upprepa sitt avvakta-råd från i höstas.

Industribolaget Cavotec befinner sig i ett turn around-läge efter en riktad nyemission som stärker balansräkningen, en förbättrad orderingång och ett omfattande besparingsprogram. Börsveckan ger köpråd för den långsiktige då en resultatförbättring kan dröja till 2021.

Mag Interactive, med det populära ordspelet Ruzzle, har haft en katastrofal utveckling sedan noteringen på First North i december 2017. Bolagets kassa motsvarar nu en betydande del av börsvärdet och insiders har köpt aktier. Tidningen upprepar dock sitt råd avvakta från ett halvår sedan, trots att aktien har mer än halverats sedan dess.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST