Fotograf: Norwegian

Börsfrossan kring Boeing sänker även Norwegian – som lagt stororder på olycksdrabbade flygplanet

Flera länder har stoppat nya Boeing-modellen som var inblandad i helgens olycka. Men både Norwegian och Ryanair har lagt beställningar på flygplanet.

Indonesiens luftfartsmyndighet ger samma order som sin kinesiska motsvarighet och ger samtliga flygplan av modellen Boeing 737 Max 8 startförbud. Det rapporterar Bloomberg.

I en krasch i Indonesien i oktober förolyckades 189 personer och i söndagens olycka med ett plan i Ethiopian Airlines flotta förolyckades 157 personer. Även Etiopien har stoppat flygplansmodellen.

Flygbolagen Norwegian och Ryanair har sammanräknat beställt 235 plan av den nya Boeing-modell som på kort tid har kraschat vid två tillfällen.

Det framgår av Nyhetsbyrån Direkts genomgång av Boeings beställningsregister daterat 31 januari 2019.

Norwegians flotta uppgår i dag till totalt 160 flygplan enligt bolaget, varav 18 är av olycksmodellen Boeing 737 Max 8. Men i Boeings orderbok finns beställningar om ytterligare 92 flygplan av modellen. Ryanair, som ännu inte fått några leveranser, har beställt 135.

Norwegians och Ryanairs beställningsvolymer märker ut sig som klart störst bland de europeiska flygbolagen.

Också leasingbolaget SMBC Aviation Capital, som bland annat har kontrakt med Ryanair, Norwegian och SAS, har beställt 91 plan.

Också SMBC:s konkurrent Aercap har lagt en större beställning till Boeing, totalt 100 plan.

I orderboken, med totalt 5.111 flygplan, finns också posten "oidentifierad kund", med totalt 1.045 plan.

Norwegian har sagt att planen kommer fortsätta i drift. SAS har för närvarande inga Boeing 737 Max i drift, enligt vad pressavdelning uppger för Nyhetsbyrån Direkt.

Kinas och Indonesiens luftfartsmyndigheter har dock beordrat flygförbud för flygplanstypen efter helgens olycka.

"I ljuset av att två krascher på kort tid involverat nyligen levererade Boeing 737-8 och med tanke på att krascherna har likheter då de inträffat kort efter start beslutar myndigheten att utfärda startförbud för modellen", skrev den kinesiska myndigheten i ett uttalande.

Norwegians aktie föll 6 procent vid lunchtid på måndagen. Ryanair föll 3 procent. Boeing föll samtidigt runt 10 procent i New York-börsens förhandel.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST