Fotograf: Noah Berger/AP

Zuckerberg flaggar för historisk förändring – som delar upp Facebook i två

Visionen är att dela upp Facebook mellan en torgliknande mötesplats och en integritetsskyddad, privat sfär. Det skriver grundaren Mark Zuckerberg i ett blogginlägg.

2018 blev ett stålbad för Mark Zuckerberg och det värsta i Facebooks 15-åriga historia. En enorm dataläcka som berörde 50 miljoner användare ledde till att hundratals miljarder i börsvärde gick upp i rök och att hashtaggen #deletefacebook trendade på Twitter.

Grundaren Mark Zuckerberg har i domstolsförhör lovat bot och bättring. Nu berättar han i ett långt blogginlägg om sin plan för att reparera det skadade förtroendet. Det heter att Facebook ska öka fokuset på personlig integritet.

I stora drag innebär det att gå mot ett uppdelat Facebook. Den ena delen beskriver han som ett torg där du kan berätta saker för många människor samtidigt likt dagens Newsfeed eller Instagram. Det andra ett vardagsrum, där privata, krypterade konversationer äger rum.

Facebook har på senare år satsat hårt dels på egen meddelandetjänst men även på förvärv av krypterade meddelandetjänsten Whatsapp för 19 miljarder dollar. Zuckerberg uppger i inlägget att just meddelanden mellan människor kommer att bli det absolut viktigaste med företagets plattform.

Vad som säkert oroar en hel del investerare i Facebook är hur en uppdelning kan slå mot lönsamheten. De har tjänat osannolika belopp på affärsmodellen som går ut på att samla information om användarna och skräddarsy annonser. Det kan bli betydligt svårare om fler konversationer blir privata och därmed krypterade. En ny funktion som låter användare radera all historik är ytterligare en försvårande faktor.

Facebook är samtidigt under utredning för just hanteringen av personlig integritet.

Läs även: Undersökning: 40-talister är värst på att sprida falska nyheter på Facebook 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST