Fotograf: TT

”Femtech är nästa tillväxtbransch”

Affärsängel, partner på ett av Europas största riskkapitalbolag och tidigare toppchef på Spotify. Sophia Bendz är en spindel i svensk tech – och Näringslivets mäktigaste techprofil 2019.

Som en av Spotifys allra första anställda ansvarade Sophia Bendz under åtta år av häftig tillväxt för musiktjänstens varumärkesstrategi och marknadsföring.

Hennes nätverk är omfattande. Brodern Johan Bendz är strategi- och marknadschef på Izettle och var den som introducerade henne för en av Spotifys medgrundare. En kusin, Per Nordlander, var med och grundade nätbanken Avanza, i vars styrelse hon i dag sitter. En annan kusin, Jonas Nordlander, medgrundade köp- och säljtjänsten Avito.

Sedan 2016 jobbar hon på Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapital­bolag Atomico som har investerat i namnkunniga nordiska bolag som Klarna, Truecaller, Mapillary och Supercell. För två år sedan stängde Atomico sin fjärde fond och tillika en av Europas största techfonder på 6,5 miljarder kronor.

Därtill är Sophia Bendz numera en av Sveriges mest profilerade affärsänglar. I den privata portföljen finns bland annat startupbolagen Karma, Sana Labs, Simple Feast, Dogbuddy och Digiexam.

Läs mer: Här är Sophia Bendz senaste investering inom femtech

I fjol blev hon befordrad till partner och ansvarig för investeringar i Norden.

”Jag älskar energin hos drivna och visionära entreprenörer. Jag vet hur mycket tid, hjärta och kraft som krävs för att jobba heltid på en startup. Spotify var åtta år med hyperfokus. Jag vill vara kvar i den energin men samtidigt få ta del av flera olika områden. Då är riskkapital perfekt”, säger hon.

I rollen träffar hon massor med entreprenörer som söker kapital.

”Norden har ett superaktivt startup­community. Jag tror att det finns en Ingemar Stenmark-effekt – kan de så kan jag. I dag finns en struktur med fonder, inkubatorer och förebilder som inte fanns när jag började på Spotify. Då pratade man knappt om begreppet startup.”

Tipsen kommer in från entreprenörer hon känner eller vars bolag hon redan investerat i, eller från andra fonder som investerar i tidigare skeden än Atomico. Vissa bolag hör hon eller läser om i medierna.

Dessutom hör många av sig direkt.

”De ringer, mejlar, messar på Linked­in eller skickar handskrivna brev med uträkningar och modeller”, säger hon.

Hur många bolag passerar nålsögat?

”Väldigt få. Vi tittar på kanske 2 000 bolag årligen och gör 10–12 investeringar. Om det är något som är tråkigt med mitt jobb så är det att jag behöver säga nej.”

Snart kan hon ha ännu fler bolag att gå igenom. I slutet av förra året lanserade Atomico en skola för affärsänglar.

Inom initiativet som leds av Sophia Bendz får tolv européer strax under 1 miljon kronor vardera att investera fritt i startupbolag.

”Vi vill ge fler en chans att förstå hur det är att göra ängelinvesteringar och en inblick i hur det är att jobba som riskkapitalist.”

I gengäld får Atomico förutom en del av den eventuella vinsten även ett inflöde av intressanta uppslag.

Medan riskkapitalbolag, som har externa investerare och avkastningskrav ofta satsar större summor i bolag som har kommit en bit på vägen, går affärsänglar in i en tidigare fas med mindre summor. Ibland på idéstadiet.

”Redan på den nivån kan man hitta bolag som kommer att bli intressanta framöver för Atomico. Änglarna är involverade i ett ännu tidigare skede än vi och har span på bolag på ett mer aktivt sätt. De har bäst koll på vad som händer i en region”, säger hon och fortsätter:

”Vi vill komma närmare gräsrötterna så därför har vi valt änglar som kanske inte själva har likviditet utan snarare arbetar operativt.”

I första elevkullen ingår bland annat svenskarna Josefin Landgård (medgrundare av nätläkaren Kry) och Tuva Palm (tidigare teknikchef på Nordnet). Nästa grupp tas in i slutet av året.

”Jag brinner för att bryta upp de traditionella strukturerna inom riskkapitalet. Om fler kvinnor och underrepresenterade grupper blir investerare kommer vi nå fler kvinnliga entreprenörer att backa. De i sin tur kan skapa en hel flora av bolag och tjänster som man inte tidigare tänkt på.”

En marknad som har förbisetts är femtech, alltså produkter och tjänster som hjälper kvinnor i olika faser av livet, menar hon:

”I dag känns det som ganska outforskad mark. Men jag ser det som ett enormt spännande område som kommer att växa snabbt.”

Sophia Bendz änglar har redan kommit i gång med sina investeringar. Men Atomicopartnern vill inte dela med sig av några namn på bolagen de satsat på.

”De har valt bolag som är mer hållbara än genomsnittet. Så det känns som att det är ett ganska progressivt gäng som vi har aktiverat”, säger hon. 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019