Sophia Bendz är mäktigast. Fotograf: TT

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Techprofilerna

Här är de 15 mäktigaste kvinnorna inom tech.

1. Sophia Bendz
Ålder: 38 Partner: Atomico

En spindel i det snabbt växande och allt starkare svenska technätet. Som en av de allra först anställda på det tyngsta svenska bolaget är hon idag som affärsängel och riskkapitalist med och formar en hel bransch.

INTERVJU: ”Femtech är nästa tillväxtbransch”

2. Danica Kragic Jensfelt
Ålder: 47 Programchef: Wasp

Hon är robotprofessorn som ska lösa samhällets problem med hjälp av tekniken. Med Wallenbergs miljarder till hjälp ska hon få industrin och forskarna att samarbeta om artificiell intelligens. 

Läs mer: AI-forskaren om året som Näringslivets mäktigaste techkvinna: Nu kan det bara gå utför

3. Sara Öhrvall
Ålder: 49 Digitalchef: SEB

Lämnade förra året Investors styrelse samt flera styrelseuppdrag inom Bonnier för att ta steget över till storbanken där hon numera är chief digital, customer experience and communications officer. 

4. Ishtar Touailat
Ålder: 32 Innovationschef: Tieto

Hon är Veckans Affärers Supertalang som efter en tuff uppväxt blev framgångsrik serieentreprenör. Nu vill hon med sitt nya sidobolag Futuristas ge alla kvinnor samma förutsättningar att lyckas, oavsett var i världen de befinner sig. 

5. Pernilla Ekman
Ålder: 45 Vd: Zound Industries

Har på kort tid gjort den svenska hörlursuppstickaren till ett miljardbolag genom att hitta precis rätt avvägning mellan design och teknik. 

6. Anna Felländer
Ålder: 42 Seniorkonsult: Boston Consulting Group

Medlem i regeringens Digitaliseringsråd och före detta framtidsekonom på Swedbank. Som seniorkonsult med specialfokus på AI-etik spår hon att mänskliga egenskaper som intuition och empati kommer värderas högre i framtiden. 

7. Anna Wikland
Ålder: 37 Sverigechef: Google

Debatterar frågor om digitalisering, automatisering och framtida sysselsättning och har stått stadigt under det senaste årets storm kring sökgiganten. 

8. Lisa Lindström
Ålder: 45 Vd: Doberman

Hennes resa började som rullstolsburen html-kodare i en arbetsmarknads­åtgärd. I dag är hon vd för en av Sveriges mest innovativa byråer vars intäkter ökat det senaste året. 

9. Robin Teigland
Ålder: 54 Professor: Chalmers

Hon var den sjätte kvinnan att bli professor på Handels. Nu har hon tagit klivet över till institutionen för teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers där hon fortsätter fördjupa sig i bland annat blockkedjetekniken och andra teknik­genombrotts påverkan på näringsliv och finansmarknad. 

10. Helena Samsioe
Ålder: 32 Grundare & vd: Globhe

Drönardrottningen som tagit plats på Forbes lista Europe’s Top 50 Women in Tech. Hennes drönarbolag hjälper FN att frakta medicin och planera hjälp­insatser. 

11. Susanne Birgersdotter
Ålder: 45 Grundare: Igotcha Studios

Hon har visat att man inte behöver vara programmerare för att sjösätta appar. Hon är orädd och självklar bland de stora it-profilerna i Stockholm – en överlevare som hittar nya lösningar och anpassar sig. 

12. Lisa Farrar
Ålder: 38 Digitalchef: Nordic Choice Hotels

Bokningssajter som Booking.com tar upp till 25 procent av intäkterna när kunderna bokar rum i världens alla hotellkedjor. Nu ska Petter Stordalens nya digitalchef runda jättarna genom att satsa på en öppen blockkedjebaserad plattform. 

13. Claudia Olsson
Ålder: 34 Grundare & vd: Exponential

Techkonsulten med eget bolag har precis lanserat ett nytt, framtidsorienterat ledarskapsprogram. Tidigare har hon utsetts till såväl Supertalang av Veckans Affärer som Young Global Leader av World Economic Forum. 

14. Mala Chakraborti
Ålder: 33 Chef: Ericsson One

Biokemist och tidigare chef för ansvarsfullt företagande på verkstadsjätten Atlas Copco som i dag basar för Ericssons nya innovations- och inkubatorsverksamhet. ”Vi jobbar med produkter som inte finns”, har hon sagt i en intervju i Ledarnas facktidning Chef. 

15. Ann Hellenius
Ålder: 44 IT-chef: Scandic

Smått helgonförklarad CIO från olika organisationer – bland annat Bankgirot – som nu ska ta 280 hotell i sex länder in i framtiden. 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019