Anna Bergström är mäktigast. Fotograf: Retuna

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Samhällsförändrarna

Här är de 16 mäktigaste samhällsförändrarna.

1. Anna Bergström
Ålder: 45 Vd: Retuna

Delegationer från 25 länder och nästan varenda svensk kommun har nyfiket besökt hennes skapelse, framtidens marknadsplats. Hon har bevisat att det går alldeles utmärkt att både tjäna pengar och rädda miljön.

INTERVJU: ”Kina ringde mig innan jag hann ringa dem”

2. Eva Karlsson
Ålder: 49 Vd: Houdini Sportswear

Maximum experience, zero impact är mottot för bolaget. Förra året var hennes Houdini först ut med att analysera sin verksamhet utifrån forskningsmodellen om planetära gränsvärden, som tagits fram av Stockholm Resilience Centre. 

Läs mer: Rädda världen och behåll konkurrenskraften

3. Anna Gedda
Ålder: 37 Hållbarhetschef: H&M

Fortsätter att sätta ribban högt – H&M ska enbart använda hållbara eller återvunna material före 2030, vara klimat­positiv genom hela värdekedjan före 2040 och fortsätta förbättra arbetsvillkoren för fabriksarbetare. 

4. Linda Burenius Magnusson
Ålder: 48 Ordförande: 100 % förnybart

En verklig spindel i nätet med förnybar energi som spinns allt flitigare i Sverige. Är också head of public affairs för OX2 Group, ordförande för Svensk Vindenergi och styrelseledamot i Almi Green Tech Fund. 

5. Parul Sharma
Ålder: 43 Vd: Academy for Human Rights in Business

Ser till att näringslivet och den offentliga sektorn engagerar sig inte minst vad gäller om mänskliga rättigheter. Som människorättsjurist menar hon att det inte räcker med frivillighet utan att det krävs ny lagstiftning. I fjol fick hon utmärkelsen Biståndsdebattens mäktigaste.

6. Anna Ryott
Ålder: 46 Ordförande: Summa Equity

Skrev boken ”Affärsaktivisten” redan 2012 och nu är hon precis där: arbetande styrelseordförande på ett riskkapitalbolag som kombinerar investeringar i hållbarhet och positiv samhällsförändring med hög lönsamhet och hög avkastning. 

7. Elsa Bernadotte
Ålder: 30 COO: Karma

Var med och grundade appen som räddar mat som riskerar att slängas på restauranger och matbutiker. I fjol togs kapital till ett totalt värde av 12 miljoner dollar in. Hon har även hamnat på Forbes 30 under 30-lista.  

8. Maria Mattsson Mähl
Ålder: 44 Vd: Alpha CE

Medgrundare till det nya kvinnliga 17-nätverket för entreprenörer med företag som omsätter över 50 miljoner kronor. Hennes eget bolag som slussar ut nyanlända på arbetsmarknaden omsatte 286 miljoner kronor år 2017. 

9. Amanda Lundeteg
Ålder: 35 Vd: Allbright

Mansdominansen på Uppsalas ekonomiprogram fick henne att börja engagera sig ideellt i Allbrights arbete där hon i dag är vd och ofta hörd talesperson. 

10. Camilla Wagner
Ålder: 51 Grundare: Klara K

Tidigare VA-medarbetare som startade jämställdhetsbyrå för strategisk rådgivning och opinionsbildning 2015. Lyckades med råge i somras när hon i protesterade mot NMR i Almedalen. 

11. Natali Phalén
Ålder: 33 Generalsekreterare: Institutet mot mutor

Har innan hon tillträdde 2017 jobbat som advokat med inriktning på mutbrott, antikorruption och visselblåsningssystem. 

12. Karin Bodin
Ålder: 44 Koncernchef & ägare: Polarbrödsgruppen

Hon driver inte bara det egna bolaget i den hållbara frontlinjen utan har också länge drivit opinion kring hållbart företagande. Under hennes ledning har familjeföretaget byggt en egen vindkraftpark och är i dag självförsörjande på energi. Alla transporter går via tåg. 

13. Carina Lundberg Markow
Ålder: 59 Chefsstrateg ansvarsfull kapitalförvaltning: Folksam

En tung röst som inte skräder orden i hållbarhetsdebatten – hon är fort­farande förvånansvärt ensam om det. Nytt ansvar för strategisk utveckling av försäkringsjättens kapitalförvaltning. 

14. Sophie Stenbeck
Ålder: 37 Ordförande: Hugo Stenbecks Stiftelse

Har allt sedan förskolan drivits av övertygelsen att hjälpa andra. Med den egna familjestiftelsen i ryggen har hon skapat en plattform, men driver också riskkapitalbolag som investerar i socialt entreprenörskap, bland annat i Reach for Change.

15. Anna Stenberg
Ålder: 39 Grundare: Women Executive Search

Hennes rekryteringsbolag har sett till att 200 svenska företag har fått sin första kvinnliga vd, finanschef eller styrelse­ledamot. 700 toppchefer har fått nya jobb sedan starten, 80 procent av dem kvinnor. Har nyligen sålt till SJR. 

16. Maria Mähl
Ålder: 35 Partner: Arabesque

Tidigare Supertalang med bas i New York och London som gör karriär som hållbarhetsexpert inom finanssektorn. Hon är chef för Norden och Nordamerika på det framåtlutade fondbolaget Arabesque som använder AI för att analysera information från mer än 50 000 källor.  

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019