Jessica Schulz är mäktigast. Fotograf: Northzone

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Investerarna

Här är de 20 mäktigaste investerarna.

1. Jessica Schultz
Ålder: 33 Partner: Northzone

Hon vet hur det är att få nej när man ska ta in kapital. Men hon vet också hur man skapar ett mångmiljardbolag. Nu är hon en av de tyngsta profilerna inom svenskt venture capital.

INTERVJU: ”Jag vet hur tufft det är när man bara får nej”

2. Kerstin Hessius
Ålder 60 Vd: Tredje AP-fonden

Med en bakgrund som bland annat vice riksbankschef och chef för Stockholmsbörsen var hon med på den allra första listan över Näringslivets mäktigaste för drygt tjugo år sedan. I dag förvaltar hon 340 miljarder kronor av svenska folkets pensionspengar. 

Läs mer: Om du drabbas av en chef som inte satsar på dig – byt jobb

3. Katarina Martinsson
Ålder: 37 Styrelseledamot: Lundbergföretagen

Dotter till Fredrik Lundberg som tillsammans med sin syster Louise Lindh håller på att ta över familjeimperiet. De två delar plats 33 på VA:s lista över Sveriges allra rikaste. Investerar själv friskt i digitala snabbväxare som AI-bolaget Sana Labs och e-handlaren Lyko. 

Läs mer: Miljardärsystrarna är redo att ta över: ”Vi har växt upp med företaget”

4. Jane Walerud
Ålder 57 Grundare: Walerud Ventures

En av Sveriges mest framgångsrika affärsänglar som investerade i världssuccén Klarna redan 2005. Driver firman tillsammans med sin man och dotter och sitter även i regeringens Innovationsråd. 

5. Lena Apler
Ålder: 67 Ordförande: Collector Bank

En tung affärsängel som satsar på kvinnor inom tech. Grundare av nischbanken Collector och medgrundare av 17-nätverket för kvinnor med bolag som omsätter minst 50 miljoner kronor per år. En av investeringarna är riskkapitalfonden Backing Minds. 

6. Susanne Najafi
Ålder: 38 Grundare: Backing Minds

Grundade riskkapitalfonden tillsammans med Sara Wimmercranz 2016 med det uttalade målet att hitta startupinvesteringar bortom Stureplan. Tidigare har hon bland annat lanserat Oriflame i Iran. 

7. Sara Wimmercranz
Ålder: 38 Grundare: Backing Minds

Susanne Najafi och hon fick idén till riskkapitalfonden vid pokerbordet. I dag backas de av bland andra H&M:s vd Karl-Johan Persson. 

8. Cristina Stenbeck
Ålder: 41 Storägare: Kinnevik

Vill alltmer backa ur det gamla Kinnevik­arvet och lämnar nu till och med styrelsen i familjens investmentbolag. Kör sitt helt egna race, förra året framkom det att hon bland annat investerat i det hajpade blodtestbolaget Werlabs och elskoterföretaget Voi. 

9. Jenny Lindén Urnes
Ålder: 47 Ordförande: Lindéngruppen

Äger ett av Sveriges största familjeföretag. Har studerat konsthistoria i London och är styrelseordförande i konsthallen Färgfabriken och även initiativtagare till uppropet mot Migrationsverkets kompetensutvisningar. 

10. Eva Redhe
Ålder: 56 Affärsängel

Har ett långt förflutet i finansbranschen, bland annat som vd för Erik Penser Bank. Är noga med att vårda de entreprenörer hon investerar kapital och tid i och är i dag en av de mest betydelsefulla änglarna på den svenska startupscenen. 

11. Louise Lindh
Ålder: 39 Styrelseledamot: Lundberg-företagen

Tillsammans med systern Katarina Martinsson innehar hon plats 33 på listan över Sveriges miljardärer och arvtagare i den allt mäktigare Lundbergsfären som kontrollerar en ansenlig del av svenskt näringsliv. 

12. Caroline Berg
Ålder: 51 Ordförande: Axel Johnson

För fyra år sedan tog hon över makten i handelskoncernen Axel Johnson från sin mamma Antonia Ax:son Johnson. I dag försöker hon anpassa familjeföretaget till de två avgörande trenderna digitalisering och globalisering. 

13. Andra Farhad
Ålder: 25 Grundare: Börshajen

Den 25-åriga aktieentreprenören från Fittja driver Instagramkontot Börs­hajen med över 30 000 följare. I maj 2018 fyllde hon Hovet med sitt börsevent – i år satsar hon på att fylla Globens 14 600 platser med framför allt nyfikna unga tjejer. Nyligen utnämnd till Årets svensk av tidskriften Fokus. 

14. Eva Halvarsson
Ålder: 56 Vd: Andra AP-fonden

Basar över 352 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar och tycker att antalet kvinnor i styrelser och på vd-poster borde öka mycket fortare. 

15. Anna Svahn
Ålder: 25 Grundare: Economista

Framstående investerarprofil som bland annat lanserat AI-fonden Systematic. Driver tillsammans med Isabella Löwengrip Facebookgruppen Economista för kvinnor som gillar aktier med över 100 000 medlemmar och har podden Out­siders ihop med sin sambo tillika hedgefondsförvaltaren Karl-Mikael Syding. 

16. Märta Schörling Andreen
Ålder: 34 Styrelseledamot: MSAB

Har tillsammans med sin äldre syster Sofia tagit över tyglarna till familjeimperiet efter deras fars sjukdom. 

17. Sofia Schörling Högberg
Ålder: 38 Styrelseledamot: MSAB

Finansmannen Melker Schörling har lämnat samtliga uppdrag i familjens alla bolag. Nu vilar en stor del av ansvaret över en gigantisk portfölj med många miljarder i noterade innehav på systrarna Sofia och Märta. 

18. Antonia Ax:son Johnson
Ålder: 75 Storägare: Axel Johnsongruppen

Sveriges rikaste kvinna har lämnat över ordförandeklubban för familjeimperiet till dottern Caroline Berg och har nu också lämnat Axfoods styrelse. Hon var först ut bland näringslivstopparna att uttala sig om att Alliansen borde söka stöd av Sverigedemokraterna. 

19. Camilla Läckberg
Ålder: 44 Grundare: Invest in her

Deckardrottningens bolag Camlac AB har genom året omsatt miljoner. I början av 2017 startade hon även Invest in her tillsammans med pr-kvinnan Christina Saliba och har så här långt investerat i en handfull bolag. 

20. Christina Saliba
Ålder: 43 Grundare: Invest in her

Startade tillsammans med författaren Camilla Läckberg investmentbolag som syftar till att stödja utvecklingen av produkter och tjänster med målet att stärka kvinnor, samt att främja kvinnligt ägande.

 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019