Pernilla Ramslöv är mäktigast. Fotograf: Nox

Näringslivets mäktigaste kvinna 2019: Entreprenörerna

Här är de 22 mäktigaste entreprenörerna.

1. Pernilla Ramslöv
Ålder: 49 Grundare & vd: Nox

Hon är serieentreprenören som gör tvärtom mot konkurrenterna. Med ett nytt ekosystem för svensk gigekonomi arbetar hon mot målet: att skapa världens bästa arbetsplats.

INTERVJU: ”Lojalitet viktigare nu än någonsin”

2. Isabella Löwengrip
Ålder: 28 Grundare & vd: Löwengrip Beauty

Hon driver inte bara Nordens största blogg med 1,5 miljoner följare, hon har också dragit i gång startupfabriken Nordic Tech House och startat ett eget skönhetsmärke. USA-lanseringen leddes av hennes Instagramklon Gabrielle. I dag har hon 50 anställda och en omsättning på 100 miljoner kronor inom sin företagsgrupp. 

Läs mer: Hon vill bli mäktigaste kvinnan i världen – nu ska Isabella Löwengrip klona sig själv

3. Elina Berglund
Ålder: 33 Grundare & vd: Natural Cycles

Framgångarna för hennes p-app har varvats med bakslag, bland annat förbjöds en annons i Storbritannien för att ha varit vilseledande. En utredning av svenska Läkemedelsverket framdriven av barnmorskor ledde till förtydliganden om hur appen ska användas, och Natural Cycles fick grönt ljus för fortsatt försäljning. Nu har bolaget också fått ett godkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och förbereder sig för den stora lanseringen i USA. 

Läs mer: Efter ett tufft år ser Elina Berglund fram emot den stora USA-lanseringen

4. Stina Ehrensvärd
Ålder: 51 Medgrundare & vd: Yubico

Har hittills sålt sina it-säkerhetsnycklar till kunder i 160 länder och har i dag 19 av de 20 största internetbolagen i världen som kunder. Bolaget, som omsatte 232 miljoner kronor 2017, får snart tuff konkurrens från sökjätten Google, som ska ta fram egna nycklar baserat på Yubicos standard. 

5. Annika Högström
Ålder: 55 Grundare: Läkarjouren

Nu är det 25 år sedan Annika Högström startade Läkarjouren tillsammans med sin man och tillväxten är alltjämt stadig. Vårdbemanningsföretaget, som var Sveriges första, har kvar huvudkontoret i Luleå och har i dag också ett dotter­bolag i Norge.  

6. Ida Backlund
Ålder: 34 Grundare: Backlund Invest

För ett år sedan lämnade hon över ledarskapet och sålde majoriteten av sina aktier i löshårsföretaget Rapunzel of Sweden som hon på nio år byggt upp till att omsätta över 120 miljoner kronor. I dag sitter hon i stället i styrelsen, och med det nystartade bolaget Backlund Invest investerar hon i e-handelsföretag i tidiga skeden. 

7. Barbara Bergström
Ålder: 72 Grundare: Internationella Engelska Skolan

Hon deltar gärna i debatten och har varit starkt kritisk till försöken att begränsa vinster i välfärden. Med sitt fokus på ordning och disciplin är IES i dag den mest lönsamma skolkoncernen i landet. I den egna ledningen är det dock mer turbulent. Skolans vd Annette Brodin Rampe slutade nyligen plötsligt efter ett knappt år på posten. 

8. Christina Wahlström
Ålder: 78 Grundare: Mama Mia

Grundaren av Skandinaviens första – och största – privatägda kvinno- och barnhälsomottagning med en omsättning på 180 miljoner kronor fortsätter att ryta ifrån mot kritiken mot vinster i välfärden. 

9. Maria Erixon Levin
Ålder: 55 Medgrundare: Nudie Jeans

Designar de flesta plaggen i kollektionen själv. År 2012 fick hon näringslivsmedalj av Kungliga Patriotiska sällskapet för framstående entreprenörskap. Nudie har en av de starkaste hållbarhetsprofilerna i den svenska modebranschen – nyligen lanserades ”veganjeansen” där man bytt ut skinnlappen baktill mot en i återvunnet papper. 

10. Monica Lindstedt
Ålder: 65 Grundare: Hemfrid

En av hjärnorna bakom rutavdraget vars bolag ökade både omsättning och vinst under förra året. Utöver ordförandeposten i Hemfrid har hon flera andra styrelse­uppdrag i bland annat Företagarna, SVT och svenska Unicef. 

11. Gunilla von Platen
Ålder: 47 Grundare: Xzakt Kundrelation

Entreprenören och investeraren känd från ”Draknästet” sålde sitt livsverk till Altor 2017. I dag är hon tillsammans med Altor storägare i Transcom där Xzakt är systerbolag. Har två egna investmentbolag, Gunilla Samuelsson Holding och GVP som sammanlagt investerat 1 miljard på börsen. En av de första näringslivsprofilerna att stötta Hand in Hand. 

12. Bonnie Roupé
Ålder: 43 Grundare: Bonzun

Trots att gravidappen Bonzun fram till nu enbart har marknadsförts i Kina har den i dag användare i 79 länder. Nu lanseras den i Sverige i samarbete med försäkringsbolaget If. 

13. Ann Burgaz
Ålder: 60 Ägare & vd: The Wineagency

Sveriges första kvinnliga sommelier. I dag driver hon ett av Sveriges mest framgångsrika vinföretag med en omsättning på nästan 400 miljoner. 

14. Filippa Knutsson
Ålder: 53 Grundare: Filippa K

Hon är modedrottningen som vägrar bära andra svenska varumärken än det med hennes eget namn. Sedan 2017 är hon tillbaka som kreativ ledare på Filippa K efter flera år utomlands. 

15. Gudrun Sjödén
Ålder: 77 Grundare: Gudrun Sjödén

Kulturkvinnornas modedrottning skapade debatt 2018 då hon sade att kvinnor som klagar på att de inte får högre lön har valt en bekväm livsstil. Själv är hon inte rädd att ta i – hon närmar sig 1 miljard i omsättning och växer så det knakar, i Tyskland öppnade bolaget i år sin tjugonde butik. 

16. Jessica Löfström
Ålder: 47 Grundare & vd: Expanderamera

Serieentreprenör som byggt upp ett av Sveriges främsta bolag inom bemanning i byggbranschen. Hon arbetar för en sundare byggsektor och är en av grundarna av nätverket 17 för kvinnor som har startat och driver stora bolag. 

17. Sofie Allert
Ålder: 28 Grundare & vd: Swedish Algae Factory

Hon är entreprenören vars alger används till såväl solceller som kosmetika. I fjol tog hennes Swedish Algae Factory in 17 miljoner från EU för att skala upp produktionen. 

18. Louise Fritjofsson
Ålder: 32 Grundare: Vint, Blablafoods

Serieentreprenören som tog tränings­appen Vint och flyttade till San Francisco. Efter en kursändring satsar hon nu i stället på att lansera växtbaserad svensk barnmat i USA. 

19. Pernilla Nyrensten
Ålder: 46 Grundare & vd: Revolutionrace

Med passion, målmedvetenhet och en stark personlighet kombinerat med modern digital strategi och tydligt fokus på nöjda kunder har hon lyckats få ett nystartat företag att på bara fyra år växa mycket snabbt och uppnå god lönsamhet. Hennes Revolutionrace säljer egendesignade friluftskläder. 

20. Helena Casserlöv Kvist
Ålder: 52 Grundare & vd: Meritmind

År 2000 grundade hon konsultbolaget som hjälper företag och deras medarbetare att utvecklas inom ekonomiområdet och få stöd av konsulter eller ta in nya medarbetare. I dag omsätter Meritmind nära 350 miljoner. 

21. Anastasia Georgiadou
Ålder: 55 Grundare & koncernchef: Alminia Personlig Assistans

Hon kom till Sverige som femåring och startade eget i tidig ålder utan att ens ha gått ut gymnasiet. I dag har hennes bolag omkring 600 anställda och omsätter över 250 miljoner. 

22. Bianca Ingrosso
Ålder: 24 Grundare & vd: Bianca Ingrosso

Servern kraschade efter trettio sekunder när hon lanserade sitt eget sminkmärke i fjol. Influencern omsatte visserligen ”bara” 7 miljoner 2017 – men gick med imponerande 4,5 miljoner i vinst. Drivkraft? ”Att göra av med pengar”, sade hon nyligen i en DI-intervju. Fortsätter att bygga sitt varumärke med tv-serie, som programledare med mera. 

HELA LISTAN: Näringslivets mäktigaste kvinnor 2019